Ucraina a trimis întăriri în Severodonețk, orașul din estul Ucrainei pe care Moscova spune că l-a înconjurat, în timp ce trupele rezistă în zona industrială, transmite Reuters. Un fotograf independent a filmat trupele ucrainene când traversau râul din zonă într-o barcă gonflabilă spre orașul pe care Rusia nu a reușit să îl cucerească după patru luni de conflict.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oleksandr Ratushniak, un fotograf independent care a ajuns la Severodonețk împreună cu forțele ucrainene zilele trecute, a filmat întăriri care au traversat într-o plută gonflabilă și trupe care se luptau în ruinele zonei industriale de pe linia frontului.

Oleksandr Ratushniak a povestit pentru Reuters că a intrat în oraș cu trupe din batalionul ucrainean Svoboda și a rămas timp de două nopți, oferind o imagine rară a unei bătălii cruciale în invazia Rusiei.

Moscova cere trupelor ucrainene să se predea

Săptămâna trecută, Moscova le-a spus forțelor ucrainene că sunt prinse în capcană în orașul care este ultimul punct critic de rezistență în Donbas, fiind un obiectiv major al asaltului rusesc, și că ar trebui să se predea sau să moară după ce ultimul pod peste râul Donețk către teritoriul deținut de ucraineni a fost distrus.

Moscova a investit resurse în efortul său de a cuceri orașul, cel mai mare oraș aflat cel puțin parțial în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk din estul țării.

Trupele ucrainene din Severodonețk s-au ascuns împreună cu Oleksandr Ratushniak într-un subsol pentru a se feri de exploziile de afară.

Oleksandr Ratushniak a surprins un teckel abandonat, poreclit de soldați "Bullet", care a fugit printre dărâmături.

„Pentru noi, e ca și cum am dezgropa cartofi”, a povestit un soldat ucrainean despre o zi obișnuită din Severodonețk.

Artileria domină luptele din Donbas

Soldații au povestit că rareori văd soldații ruși de aproape și că trec perioade lungi de timp fără să schimbe focuri de armă de calibru mic, ceea ce arată că artileria domină conflictul.

Militarii ucraineni petrec mai multe săptămâni la rând în oraș, sub un atac rusesc aproape constant.

Între 7.000 și 8.000 de civili se află încă în Severodonețk, ascunși, pentru că este prea periculos să plece, a declarat primarul orașului, Oleksandr Stryuk, la televiziune.

Chiar dacă rușii atacă la foc continuu, guvernatorul regional a declarat, totuși, că trupele ar putea rezista.

„Acesta este un oraș mic, 4 km pe 4 km, și totuși în a patra lună, nu îl pot captura", a declarat guvernatorul din Lugansk, Seghei Gaidai, la televiziune.