Franța, care spune că se află într-o situație mai "favorabilă" decât vecinii săi, se bazează pe stocuri de gaz pline și pe un nou terminal GNL de la anul viitor pentru a face față scăderii livrărilor de gaz rusesc, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnès Pannier-Runacher, a estimat chiar joi seară că Franța ar putea să se lipsească de gazul rusesc, dacă navele-tancuri de GNL asigură livrările planificate și dacă stocurile sunt refăcute.

„Pe măsură ce beneficiem de gaz natural lichefiat, am putea să ne descurcăm fără gazul rusesc. Acest lucru presupune că toate navele cu GNL sosesc la timp și că ne putem umple confortabil depozitul strategic”, a spus ea, într-un interviu acordat publicației BFM Business.

Premierul Elisabeth Borne a explicat mai devreme că Franța se așteaptă să își umple rezervele de gaze la aproape 100% până în toamnă și că va achiziționa un nou terminal plutitor de GNL anul viitor pentru a asigura aprovizionarea.

În prezent, operatorii sunt obligați să umple aceste rezerve în proporție de numai 85% până la 1 noiembrie. Depozitele de gaze sunt pline acum în proporție de 59%, față de 46% în aceeași perioadă a anului trecut.

Concret, guvernul va cere operatorilor de depozitare să cumpere ei înșiși gaze pentru a umple rezervele, pe lângă achizițiile făcute de furnizorii de gaze.

De asemenea, Borne a declarat că Franța va construi „un nou terminal GNL pentru a crește capacitatea noastră de a ne aproviziona cu gaz care nu depinde de Rusia”.

Acest nou terminal plutitor de GNL, instalat la Le Havre (nord-vestul Franței) și transportat de gigantul francez TotalEnergies, va veni din China. Obiectivul este ca acesta să fie pus în funcțiune în septembrie 2023.