Parlamentul European (PE) spune că liderii UE trebuie să se ridice la înălțimea responsabilității lor istorice și să dea un semnal politic clar Ucrainei, Moldovei și Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană, informează un comunicat al PE.

Ucraina se apropie de Uniunea EuropeanăFoto: DreamsTime

Cu 529 de voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a adoptat joi o rezoluție prin care se solicită șefilor de stat sau de guvern - care se reunesc joi și vineri la summit - să acorde „fără întârziere" statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

Aceștia ar trebui să facă același lucru cu Georgia „odată ce guvernul său a îndeplinit" prioritățile indicate de Comisia Europeană.

„Nu există o cale rapidă de aderare la UE

În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, această mișcare ar echivala cu o dovadă de leadership, hotărâre și viziune, spun deputații europeni.

Aceștia insistă că nu există o „cale rapidă" pentru aderarea la UE și că aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merit, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de implementarea efectivă a reformelor.

Parlamentul invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia să „își demonstreze fără echivoc determinarea politică de a pune în aplicare ambițiile europene ale popoarelor lor", accelerând reformele pentru a îndeplini efectiv criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

Ucrainenii, moldovenii și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere, care sunt membri mândri și dedicați ai familiei europene, afirmă deputații europeni, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important pentru îndeplinirea aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei țări.

Nu există alternativă la extinderea UE

Rezoluția subliniază că nu există alternativă la extindere, care este „mai mult ca oricând o investiție geostrategică" într-o UE stabilă, puternică și unită.

Perspectiva unei aderări depline la UE pentru țările care se străduiesc să devină state membre este în interesul politic, economic și de securitate al Uniunii Europene.

Deputații europeni cer ca procesul de extindere să fie „reenergizat" și deblocat în ceea ce privește Balcanii de Vest.

Deciziile de admitere se iau cu unanimitate în UE

Așa cum se prevede la articolul 49 din Tratatul UE, orice țară europeană care respectă valorile menționate la articolul 2 și se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene.

Decizia privind o nouă aderare la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea aprobării Parlamentului.

Ucraina (la 28 februarie), Republica Moldova și Georgia (ambele la 3 martie) au depus cereri de aderare la UE ca urmare a atacului rusesc împotriva Ucrainei.

La 17 iunie, Comisia a publicat avize privind cele trei cereri, recomandând Consiliului să confirme perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Această chestiune se află pe ordinea de zi a Consiliului European, care se reunește joi și vineri la Bruxelles. Înaintea summitului, liderii UE s-au întâlnit în joi dimineață cu omologii lor din Balcanii de Vest.

(foto articol © Romantiche | Dreamstime.com)