Norvegia s-a angajat să își mărească livrările de gaze către UE pe termen lung, inclusiv prin exploatarea de noi zăcăminte, pentru a contribui la compensarea scăderii livrărilor rusești, au anunțat joi Bruxellesul și Oslo, potrivit AFP.

Conducte de gazeFoto: OMV Petrom

Într-o declarație comună, UE și Norvegia, care furnizează deja un sfert din consumul de gaz al UE-27, au convenit să "își consolideze cooperarea strânsă în domeniul energiei", inclusiv să asigure aprovizionarea suplimentară cu gaz pe termen scurt și lung.

"Am început să ne stimulăm exporturile, unele companii schimbându-și planurile" pentru a redirecționa livrările către UE, iar "pe termen lung, acest lucru va depinde de investițiile pentru dezvoltarea de noi câmpuri", a explicat ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, aflat în vizită la Bruxelles.

"Norvegia va face tot ceea ce poate pentru a sprijini UE în ceea ce privește deficitul de gaz... și pentru a se asigura că avem suficient gaz pentru a face față următoarei ierni. Angajamentul său este foarte clar", a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Ca represalii la sancțiunile impuse de UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Moscova a întrerupt livrările de gaze către europeni, care depind în mare măsură de aceasta, obligându-i să caute furnizori alternativi.

Joi nu au fost dezvăluite nici obiective de volum cu Norvegia și nici un calendar. Discuțiile conduse de companiile energetice sunt încă în curs de desfășurare, a declarat Timmermans.

Norvegia are "rezerve semnificative de hidrocarburi" în Marea Nordului și, dacă va continua să dezvolte noi zăcăminte, "poate rămâne un furnizor important pentru Europa pe termen lung, dincolo de 2030", se arată în declarație, iar UE se angajează să "sprijine continuarea explorării și a investițiilor".

"În prezent, producem la o capacitate de 100%, dar privim spre viitor. Petrolul și gazele norvegiene vor fi importante pentru securitatea energetică a Europei în următorul deceniu", a declarat Aasland.