Un militar al Forțelor Armate Ruse va fi judecat pentru torturarea a 9 ostatici în orașul Irpin, regiunea Kiev. Deţinuţii au fost bătuţi cu patul puștii şi nu li s-a dat mâncare sau apă, au spus procurorii, relatează Ukrinform.

Un bloc distrus de bombardamentele rușilor în orașul IrpinFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ancheta a stabilit că în luna martie a acestui an, acuzatul în calitate de membru al Regimentului 234 de Asalt al Forțelor Armate ale Federației Ruse a intrat în orașul Irpin, regiunea Kiev. Împreună cu alți militari ruși, a plasat echipament militar în curtea unei gospodării private.

În timp ce se aflau în Irpin, invadatorii au căutat militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei și ofițeri de aplicare a legii. Suspectul, împreună cu alți militari ruși, au luat ostatici 9 bărbați, a declarat Procuratura Generală.

Prizonierii au fost bătuți, nu au primit mâncare și apă și au fost amenințați că vor fi omorâți, în timp ce rușii imitau execuția.

Vadim Șișmarin, primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina, a fost condamnat la închisoare pe viață pe 23 mai după ce a pledat vinovat față de toate capetele de acuzare.

Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a fost acuzat de procurorii ucraineni că a ucis un vârstnic de 62 de ani din Ciupahivka, un oraș din regiunea Sumî. Investigația a scos la iveală că Șișimarin l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Ulterior, un tribunal ucrainean a condamnat pe 31 mai doi soldați ruși capturați la câte 11 ani și jumătate de închisoare pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei.