Statele Unite au informații că flota de la Marea Neagră a Marinei ruse „are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Ochakiv”, a declarat pentru CNN un oficial american, citând informații desecretizate recent.

Silozurile sunt pline cu cereale în portul OdesaFoto: DreamsTime

Potrivit acestui oficial, informațiile respective au dezvăluit și indicii că forțele ruse desfășoară mine în Marea Neagră și au minat anterior râul Nipro.

Oficialii occidentali au acuzat Moscova că blochează proviziile de hrană, în timp ce liderii și experții avertizează asupra unei crize alimentare care se profilează, cu milioane de tone de cereale blocate să ajungă pe piața globală din cauza războiului.

„Putem confirma că, în ciuda afirmațiilor publice ale Rusiei că nu exploatează nord-vestul Mării Negre, Rusia de fapt desfășoară mine în Marea Neagră, lângă Ochakiv”, a declarat pentru CNN oficialul american.

The Guardian a relatat pentru prima dată despre noile informații declasificate și concluziile acestora.

Moscova a susținut că nu împiedică transporturile agricole din Ucraina, iar Kievul trebuie să demineze apele pentru ca navele să tranziteze.

"Federația Rusă nu creează niciun obstacol în calea trecerii navelor sau a navelor. Nu împiedicăm nimic", a susținut ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Într-o convorbire cu reporterii, joi, la Centrul media regional pentru Africa al Departamentului de Stat al SUA, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a spus:

  • „Nu ar trebui să acceptăm argumentul că Ucraina este cea care a blocat marea cu minele sale pentru a nu permite transportul navelor. Rusia a blocat marea.
  • Noi am minat marea ca să ne apărăm, dar rușii au minat-o pentru a distruge navele.
  • Adevărata problemă este ce se întâmplă atunci când portul este deminat. Cine se va asigura și cum se poate asigura că Rusia nu va abuza de portul deschis și nu va ataca Odesa de pe mare? Aceasta este întrebarea la care toată lumea se g\nde;te: cum ne asigurăm că Rusia nu atacă Odesa de pe mare?”.

.