Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că decizia Uniunii Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat oficial la UE este o chestiune „internă”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Adresându-se reporterilor, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că este greu ca relațiile Rusiei cu blocul comunitar să fie deteriorate mai mult decât sunt deja.

”Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme nouă și mai multe probleme în relațiile acestor țări cu noi”, a adăugat el, potrivit The Guardian.

Referindu-se la Rep. Moldova, căreia i s-a acordat odată cu statutul de candidat la UE odată cu Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că fosta țară sovietică ”dorește să devină europeană mai mult decât europenii înșiși”. ”

”Au impresia (moldovenii n.red) că, cu cât par mai antiruși, cu atât europenii ar trebui să-i placă mai mult”.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un "moment istoric" în plină ofensivă rusă.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus vineri că țara sa a pornit pe drumul dezvoltării după ce Consiliului European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană. Reforma justiției este în acest moment principalul obiectiv al guvernului de la Chișinău.

Maia Sandu recunoaște că progresul nu se va face peste noapte, însă acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE va oferi un real sprijin.