Președintele SUA, Joe Biden, a plecat sâmbătă în Europa, unde intenționează să consolideze și mai mult solidaritatea Occidentului împotriva Rusiei pe termen lung, potrivit AFP.

Joe Biden plecand spre Europa pentru summit-uri legate de razboiul din UcrainaFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

El va participa mai întâi la un summit G7 în sudul Germaniei și apoi, săptămâna viitoare, la un summit NATO la Madrid.

Călătoria are loc într-un "moment crucial pentru solidaritatea transatlantică", a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice.

Atât la G7, cât și la NATO, "veți vedea în mod clar cum intenția președintelui, de la început, de a revitaliza alianțele și parteneriatele noastre, ne-a permis să fim la întâlnire" pentru "a face ca Rusia să dea socoteală", a promis el.

Joe Biden intenționează, de asemenea, a spus el, să demonstreze aliaților săi că a ține piept Rusiei și a înfrunta China sunt obiective complementare, nu opuse.

Washingtonul a stabilit trei obiective principale pentru G7:

  • să crească și mai mult presiunea asupra Moscovei,
  • să facă propuneri concrete pentru a aborda creșterea prețurilor la energie și alimente
  • să lanseze un parteneriat cu țările în curs de dezvoltare în domeniul infrastructurii.

Acest ultim punct este un răspuns la investițiile uriașe ale Chinei în întreaga lume.

În cadrul NATO, americanii și aliații lor doresc să creeze un nou "concept strategic" care, pentru prima dată, va aborda provocările reprezentate de China.

Casa Albă a înlăturat până acum pericolul unei „oboseli occidentale” față de războiul din Ucraina, care pare destinat să dureze și care are și un cost pentru populațiile occidentale: "Nu am văzut nicio fractură sau fisură" în cadrul NATO, a declarat John Kirby.