Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri asupra infrastructurii de război şi a posturilor de comandă ale Varşoviei, a declarat miercuri adjunctul şefului de Stat Major al forţelor armate belaruse, Ruslan Kosighin, citat de EFE.

Belarus amenință PoloniaFoto: Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia

„În cazul declanşării unui conflict, teritoriul Poloniei şi infrastructura sa militară se transformă în obiectivul principal”, a avertizat Kosighin, citat de agenţia oficială Belta.

Militarul belarus a declarat că autorităţile poloneze trebuie să fie conştiente de faptul că, văzându-se atacat, Belarusul îşi va concentra răspunsul asupra ”centrelor de luare a deciziilor, sistemelor de control, centrelor de amplasare (a sistemelor de apărare antiaeriene - n.r.), arsenalelor şi bazelor, dar şi altor obiective economice importante”.

„Suntem pregătiţi pentru diverse evoluţii ale situaţiei. Nu am dori să avem de-a face cu un scenariu militar, însă în Occident trebuie să se înţeleagă foarte clar că răspunsul nostru în faţa oricărei provocări armate va fi fără echivoc adecvat şi ferm”, a adăugat oficialul belarus.

Kosighin a insistat că Belarusul acordă o atenţie specială amplasării sistemelor de apărare antiaeriană americane în regiunea europeană, şi îndeosebi în Polonia, unde este pe punctul să fie pusă în funcţiune o bază de acest tip, situaţie văzută de Minsk drept o provocare şi o ameninţare militară.

„Întreg ansamblul de pregătiri militare ale Occidentului, inclusiv pe teritoriul Poloniei, este o dovadă a activităţii planificate de Washington şi Bruxelles care, sub pretextul îngrădirii ameninţărilor dinspre est (...) creează grupuri militare pentru posibila lor folosire în această direcţie”, a susţinut el.

Militarul belarus a concluzionat că, ”în fond, este vorba despre pregătiri pentru a realiza operaţiuni militare în direcţia est”.

(Sursă Agerpres)

--------------