Războiul din Ucraina a fost declanșat de „Occidentul colectiv”, care este cel „vinovat pentru ceea ce se întâmplă astăzi” - a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu conducerea Dumei de Stat și liderii grupurilor parlamentare, relatează Rador, citând agenția oficială rusă de presă TASS.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

„Ni se spune că noi am început războiul în Donbas, în Ucraina. Nu, acesta a fost declanșat de același Occident colectiv, organizând și susținând o lovitură de stat armată neconstituțională în Ucraina, în 2014, apoi încurajând și justificând genocidul împotriva locuitorilor din Donbas. Occidentul colectiv este instigatorul direct, vinovatul de ceea ce se întâmplă astăzi” - a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a adăugat că „dacă același Occident a vrut să provoace un conflict pentru a trece la o nouă etapă în lupta împotriva Rusiei, la o nouă etapă în descurajarea țării noastre, atunci putem spune că, într-o oarecare măsură, a reușit”.

„Războiul a fost dezlănțuit și au fost introduse sancțiuni. În condiții normale, probabil că acest lucru ar fi fost dificil de făcut” - a afirmat șeful statului rus.

Potrivit lui Vladimir Putin, „Occidentul ar fi trebuit să înțeleagă că a pierdut deja, încă de la începutul operațiunii militare speciale”, pentru că „începutul acesteia înseamnă și începutul unei rupturi radicale în ordinea mondială în stil american, acesta este începutul trecerii de la egocentrismul liberal-globalist american la o lume cu adevărat multipolară”.

___