Guvernul Marii Britanii a sancţionat noi persoane şi entităţi ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat marţi Ministerul britanic de Externe, relatează News.ro citând CNN.

Rusia, sancționatăFoto: Profimedia Images

Printre persoanele sancţionate se numără Vitali Hotsenko şi Vladislav Kuznetsov, premierul impus de Rusia şi prim-vicepreşedintele aşa-numitelor republici populare Doneţk şi Lugansk, potrivit declaraţiei Ministerului britanic de Externe.

„Hotsenko şi Kuznetsov au fost trimişi să pună în aplicare politicile Rusiei în regiunea invadată, susţinând planurile lui Putin de a anexa ilegal mai mult din teritoriul Ucrainei şi de a folosi referendumuri false pentru a-şi legitima în mod fals ocupaţia”, se arată în declaraţie.

Ei au primit o interdicţie de călătorie şi le-au fost îngheţate activele.

Ministrul rus al Justiţiei, Konstantin Chuychenko, şi ministrul adjunct al Justiţiei, Oleg Sviridenko, au fost la rândul lor sancţionaţi, a anunţat MAE britanic.

De asemenea, au fost sancţionaţi și 29 de de guvernatori regionali ruşi.

„Guvernatorii au fost îndrumaţi de către Kremlin să transfere fonduri către aşa-numitele «Republici Populare Doneţk şi Lugansk», facilitând ocupaţia rusă în încercarea de a smulge teritoriu din Ucraina”, a precizat Ministerul de Externe de la Londra.

Entităţi siriene, sacționate pentru asistarea la recrutarea de mercenari

În plus, Regatul Unit a sancţionat şase persoane şi companii siriene pentru legăturile pe care le au cu războiul Rusiei din Ucraina, inclusiv pentru asistarea la recrutarea de mercenari sirieni pentru a lupta alături de trupele ruse.

Celor doi nepoţi ai oligarhului rus Alişer Usmanov le-au fost îngheţare activele din cauza „asocierii lor cu Putin”, se arată în comunicat.

Unul dintre cei doi, Sarvar Ismailov, a fost director al clubului englez de fotbal Everton.

Usmanov, care este deja supus sancţiunilor Londrei, are de asemenea legături strânse cu Kremlinul, potrivit Ministerului de Externe.

Ministerul britanic de Externe a adăugat cinci persoane şi entităţi siriene pe lista de sancţiuni din cauza legăturilor lor cu regimul guvernamental din Siria, inclusiv Issam Shammout, proprietarul Cham Wings, o companie aeriană siriană căreia i-au fost îndepărtate sancţiunile impuse de Uniunea Europeană la jumătatea lunii iulie.

Până în prezent, Marea Britanie a sancţionat „peste 1.100 de persoane şi peste 100 de entităţi” din cauza invaziei ruse în Ucraina.

___