Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat, miercuri, că Spania poate deveni un hub pentru exportul de gaze naturale către ţările europene care încearcă să îşi reducă dependenţa de energia provenită din Rusia, astfel încât ”Europa să nu devină ostaticul energetic al lui Putin”, relatează CNN, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Spania este o ţară solidară, este o ţară responsabilă. Şi vom face tot ce putem, asta i-am spus prim-ministrului (n.r. polonez Mateusz) Morawiecki, precum şi Comisiei UE şi statelor membre, astfel încât Europa să nu devină ostaticul energetic al lui (n.r. preşedintelui rus) Putin”, a declarat Pedro Sanchez într-o conferinţă de presă cu omologul său polonez.

Sanchez a spus că 30% din capacitatea totală de regazificare a Europei se află în prezent în Spania şi a adăugat că ţara şi-a mărit deja capacitatea de export de gaze şi este dispusă să o crească în continuare.

”În iunie anul trecut, 20% din importurile de gaze naturale lichefiate sosite în Spania au fost exportate în alte ţări din Uniunea Europeană”, a subliniat premierul spaniol.

El a precizat că Spania a cerut Comisiei şi ţărilor vecine să consolideze capacitatea de interconexiune pentru a putea să fie mai bine integrate şi să exporte mai mult gaz pe piaţa energetică a UE.

Sanchez a mai argumentat că incertitudinea şi ameninţarea războiului Rusiei în Ucraina ar trebui contracarate prin consolidarea Uniunii Europene.

”Astăzi, mai mult ca niciodată, este important să rămânem uniţi în jurul valorilor comune care alcătuiesc esenţa Europei şi pe care Putin le pune sub semnul întrebării prin invazia sa ilegală, nelegitimă şi nedreaptă a Ucrainei”, a conchis premierul spaniol.