​Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Vladimir Putin i-a transmis dorința sa de a coopera cu Baykar, producătorul dronelor Bayraktar TB2 folosite de armata ucraineană împotriva invadatorilor ruși, relatează Meduza.

Recep Erdogan si Vladimir PutinFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

„Putin spune: 'Să lucrăm împreună cu Baykar'”, a declarat Erdogan la o reuniune a Comitetului Executiv Central al partidului AKP pe care îl conduce, acesta adăugând că și Emiratele Arabe Unite s-au arătat interesate de dronele Bayraktar, oferindu-se să construiască o fabrică pentru producția de drone pe teritoriul său.

Potrivit CNN Turk, care a dezvăluit în premieră informația, la ședință s-a discutat și despre deblocarea porturilor ucrainene pentru a permite reluarea exporturilor de grâu, Erdogan transmițându-le membrilor partidului său să scoată în evidență rolul jucat de Ankara în medierea acordului semnat săptămâna trecută.

Cancelaria lui Recep Erdogan a anunțat marți că acesta va face o vizită oficială în Rusia în cursul săptămânii viitoare, fără a preciza mai multe detalii despre aceasta. Cei doi lideri s-au întâlnit și săptămâna trecută la Teheran pentru a discuta despre deblocarea exporturilor ucrainene.

Baykar a exclus posibilitatea de a livra drone Rusiei

Haluk Bayraktar, CEO-ul companiei din Istanbul care produce dronele turcești, a declarat în cadrul unui interviu acordat CNN Turk pe 20 iulie că firma pe care o conduce alături de fratele său Selcuk, ginerele lui Erdogan, nu va furniza „niciodată” arme Moscovei.

„Nu le-am livrat sau furnizat [rușilor] nimic și nu vom face niciodată un asemenea lucru. Noi susținem Ucraina, susținem suveranitatea sa, susținem lupta sa pentru independență”, a afirmat acesta.

El a mai spus de asemenea că „Turcia și Ucraina au relații la nivel strategic, în special în domeniile apărării și cooperării aerospațiale” care „sunt rezultatul a ani de eforturi”.

Fratele său afirma la rândul lui într-un interviu acordat în luna mai că este mândru de folosirea dronelor produse de Baykar în Ucraina.

„Este o invazie ilegală, așadar TB2 ajută onorabilul popor ucrainean să își apere țara”, afirma la momentul respectiv Selcuk Bayraktar.

Urmărește ultimele evoluții din a 154-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.