Haluk Bayraktar, CEO-ul producătorului turcesc de drone Baykar, a exclus categoric posibilitatea livrării de armament Rusiei, afirmând că atât Ankara cât și compania sa susțin Ucraina în războiul său cu Moscova, relatează Turkish Minute.

Haluk BayraktarFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

„Turcia și Ucraina au relații la nivel strategic, în special în domeniile apărării și cooperării aerospațiale. Sunt rezultatul a ani de eforturi. Turcia susține Ucraina cu tehnologii legate de drone militare. Noi cumpărăm din Ucraina turbine pentru motoarele dronelor”, a spus Haluk Bayraktar, care conduce compania turcească alături de fratele său Selcuk, în cadrul unui interviu acordat CNN.

Întrebat despre posibilitatea de a furniza Rusiei produse ale companiei sale, el a spus că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

„Nu le-am livrat sau furnizat [rușilor] nimic și nu vom face niciodată un asemenea lucru. Noi susținem Ucraina, susținem suveranitatea sa, susținem lupta sa pentru independență”, a mai spus Haluk Bayraktar.

Șefii Baykar s-au declarat neimpresionați de tehnologia rusească

Selcuk Bayraktar, celălalt director al companiei, declara la rândul său într-un interviu acordat la sfârșitul lunii mai că este mândru de folosirea dronei Bayraktar TB2 în Ucraina.

„Este o invazie ilegală, așadar TB2 ajută onorabilul popor ucrainean să își apere țara”, afirma el la momentul respectiv. Selcuk, care este și ginerele președintelui turc Recep Erdogan, a vorbit și despre noile arme de ultimă generație pe care Moscova a spus că le-ar fi dezvoltat, printre care și un laser care poate distruge dronele inamice „în câteva secunde”.

Selcuk Bayraktar, care s-a născut la Istanbul și a studiat în Statele Unite la University of Pennsylvania și prestigiosul Massachusetts Institute of Technology, a spus însă că astfel de arme sunt ineficace împotriva TB2.

„Raza lor este limitată așa că dacă ai o rază a senzorilor și muniției mai mare, ele nu vor fi eficace”, explica acesta.

Baykar a donat drone Ucrainei

La sfârșitul lunii iunie compania condusă de cei doi frați a anunțat că va dona 3 drone Bayraktar TB2 Ucrainei după ce ucrainenii au strâns bani pentru cumpărarea lor printr-o campanie de crowdfunding care și-a atins ținta în doar câteva zile.

Anterior, compania din Istanbul anunțase că va oferi gratuit și drona Bayraktar pentru care lituanienii de rând au strâns bani la inițiativa unui jurnalist de la Vilnius.

La începutul lunii aprilie un înalt oficial turc dezvăluia că Moscova a folosit canalele diplomatice pentru a transmite Turciei nemulțumirea față de faptul că Baykar, o companie privată, vinde drone Ucrainei, după succesul spectaculos al sistemelor Bayraktar TB2 în prima fază a războiului.

„Rușii sunt supărați și, din când în când, se plâng de vânzările de drone. Obișnuiau să se plângă și înainte și se plâng și acum", a declarat oficialul turc citat de Reuters.

„Dar noi le-am dat deja un răspuns... că este vorba de companii private și că aceste achiziții de drone au fost făcute și înainte de război", a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 147-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.