Vladimir Putin a declarat că medierea turcă a generat un progres în ceea ce privește exporturile de cereale pe care Kievul acuză Moscova că le blochează, cerând în schimb ridicarea restricțiilor occidentale asupra cerealelor rusești, în timp ce, pe front, armata rusă continuă să lovească în estul și sudul țării.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante evenimente de miercuri, ziua 147 a războiului, LIVETEXT:​

07:30 Articolul de față nu va mai fi actualizat, am deschis aici un nou material LIVE, cu informațiile de joi

Să recapitulăm pe scurt știrile care ne-au captat atenția miercuri:

00:10 Kievul invită marii producători de armament să-şi testeze noile arme în Ucraina

23:18Mercosur a refuzat cererea președintelui Zelenski de a vorbi la summitul său

Blocul economic sud-american Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, nu i-a permis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să țină un discurs la summitul șefilor de stat de joi de la Asuncion, a anunțat președinția rotativă paraguayană, potrivit AFP.

22:46 Sputnik dă faliment în Franţa, din cauza sancţiunilor impuse de către Uniunea Europeană

Agenţia de presă Sputnik News a intrat, în Franţa, în procedură de lichidare judiciară, în urma interzicerii presei ruse de stat de către Uniunea Europeană (UE), după invazia Ucranei de către Rusia, a declarat miercuri conducătorul filialei franceze Vladimir Morozov pentru AFP.

22:25 O comisie a Camerei Reprezentanților din SUA cere comunității de informații să urmărească crimele de război ale Rusiei în Ucraina, potrivit CNN.

Comisia de informații a Camerei Reprezentanților din SUA a avansat miercuri o legislație care ar impune comunității de informații să stabilească un coordonator central responsabil cu urmărirea și catalogarea crimelor de război rusești din Ucraina, printre alte prevederi legate de războiul în curs.

21:51Forțele rusești, în pericol să rămână fără o cale de retragere din Herson / „Ucrainenii sunt pe drum”, avertizează un oficial

21:15 Ucraina susține că Republica Populară Lugansk devine „Republica Populară a Femeilor”

20:52VIDEOREPORTAJ Povestea Victoriei, fetița născută într-un beci, în timpul bombardamentelor

Într-un sat de lângă Cernihiv, între capitala Ucrainei și granița cu rușii, a venit pe lume o fetiță, care s-a născut în timp ce pe ulițele din sat trăgeau tancurile, iar din cer cădeau bombe.

20:32 Lituania va trimite în curând un alt lot de ajutor militar Ucrainei, acesta urmând să includă transportoare blindate și muniție. Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anushauskas, a scris despre acest lucru pe pagina sa de Twitter:

„În viitorul apropiat, Lituania va oferi Ucrainei asistență militară suplimentară: M113, M577, muniție pentru pregătirea rezervelor și alt sprijin necesar”.

19:53Replica lui Kuleba după ce Lavrov a spus că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” s-au schimbat

19:40Nord Stream:Vladimir Putin pune la îndoială starea turbinei reparate în Canada

19:35 Vladimir Putin le recomandă rușilor să bea ceai de salcie în loc de Coca-Cola: „E mai sănătos”

18:55VIDEO Cum îi înfruntă o ucraineancă pe separatiștii pro-ruși care încercau să-i oblige soțul să li se alăture

Vladimir Putin susține că Rusia pune bazele unei noi ordini mondiale

18:31 Vladimir Putin spune că Rusia pune bazele unei noi ordini mondiale

18:04Ce spune ​Haluk Bayraktar despre posibilitatea furnizării de drone TB2 Rusiei: „Niciodată. Noi susținem Ucraina”

18:00Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a susținut miercuri că a insistat pe lângă ONU să obţină un acord care să faciliteze exporturile agricole ale Rusiei, afectate de sancţiunile occidentale, în schimbul trecerii cerealelor ucrainene blocate, în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că "în această săptămână" se va ajunge la o înţelegere între Rusia şi Ucraina în privinţa exporturilor de cereale ucrainene, conform AFP.

"Am transmis ieri (marţi - n.r.) un semnal secretarului general (al ONU) spunându-i: Poftiţi, este iniţiativa dvs, haideţi să luăm o decizie în privinţa ucrainenilor, apoi în privinţa ruşilor", a afirmat Lavrov într-un interviu pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

El a susținut că Ucraina a refuzat să includă un punct în legătură cu cerealele ruse în negocierile derulate săptămâna trecută la Istanbul cu medierea ONU şi a Turciei.

"Ne-am înţeles asupra principiilor de bază care să permită exporturile de cereale ucrainene, însă când delegaţia noastră a cerut să se adauge o a doua parte (privind producţia rusă - n.r.), ucrainenii au refuzat categoric. Delegaţia ONU a păstrat tăcerea, în mod ruşinos", a adăugat Lavrov.

Guvernele occidentale îndeamnă deținătorii de obligațiuni să accepte cererea Kievului de amânare a plății datoriilor

16:43Un cercetător născut în Rusia explică de ce familiile ruse nu se opun războiului din Ucraina, deși le mor fiii

15:59Senatul României, întrunit miercuri în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

S-au înregistrat 96 voturi 'pentru', iar un senator nu a votat.

15:53 Guvernele occidentale creditoare ale Ucrainei au îndemnat miercuri deținătorii de obligațiuni să accepte cererea Kievului de amânare cu doi ani a plății datoriilor și au anunțat că vor suspenda plățile datorate acestora.

Grupul, din care fac parte Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, a precizat că va oferi o suspendare coordonată a serviciului datoriei Kievului de la 1 august până la sfârșitul anului 2023 și, eventual, pentru încă un an.

„De asemenea, încurajăm cu tărie toți ceilalți creditori oficiali bilaterali să ajungă rapid la un acord cu Ucraina privind o suspendare a serviciului datoriei", a adăugat grupul, potrivit Reuters,

Lavrov: Obiectivele teritoriale ale „operațiunii speciale” s-au schimbat

15:23 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) în Ucraina.

„(Vom) continua să găsim modalități inovatoare de a susține ajutorul nostru pe termen lung pentru bravii bărbați și femei din forțele armate ucrainene și ne vom adapta asistența pentru a ne asigura că Ucraina are tehnologia, muniția și puterea de foc efectivă pentru a se apăra", a declarat Austin la începutul unei întâlniri virtuale cu aliații privind Ucraina.

Kievul a primit până acum 12 astfel de sisteme și a spus că situația de pe câmpul de luptă este stabilizată datorită HIMARS.

15:15 Numărul de treceri ale frontierei dinspre Ucraina a depășit 9,5 milioane după declanșarea invaziei ruse a anunțat miercuri Agenția ONU pentru Refugiați.

Un total de 9.547.969 de treceri de frontieră dinspre Ucraina au fost înregistrate din 24 februarie și până acum, a arătat miercuri numărătoarea agenției. (Reuters)

14:33 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” a Moscovei s-au schimbat

13:54Cum atacă rușii cu drone kamikaze pozițiile ucrainenilor - VIDEO

Bruxellesul propune reducerea cu 15% a consumului de gaze în UE

13:27Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă planul UE în criza gazului. O propunere executivului european este ca statele membre să reducă cu 15% consumul de gaze.

12:50 Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că un lansator de rachete anti-navă Harpoon, fabricat în SUA, a fost distrus în regiunea ucraineană Odesa.

Ucraina a început să primească rachete Harpoon din Danemarca în luna mai, ca parte a unor livrări mai ample de arme occidentale către Kiev.

12:42 Ironii pe rețelele de socializare după ce o rachetă rusească a căzut la câteva sute de metri de locul de lansate: „Iskander, racheta cu rază SCURTĂ de acțiune a Rusiei”:

12:38 Guvernul ceh a convenit miercuri să inițieze discuții cu Statele Unite pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35 produse de Lockheed Martin pentru a înlocui avioanele de luptă Gripen închiriate, a raportat agenția de știri CTK.

De asemenea, această țară membră NATO va purta negocieri directe pentru a cumpăra vehicule de luptă CV-90 de la BAE Systems, după ce a anulat o licitație pentru aceste livrări, a precizat agenția.

12:27 Trei persoane, între care un băiat de 13 ani, au fost ucise, iar o alta a fost rănită, în urma unui atac lansat de ruși, care au lovit o stație de autobuz din Saltivka, un cartier de nord al orașului Harkov, conform guvernatorului regiunii, Oleg Syniehubov, citat de The Kyiv Independent. El a precizat că este în curs o operațiune de salvare.

12:20VIDEO Un tanc rusesc a încercat, disperat, să scape de tunurile ucrainene și s-a ascuns într-o clădire. Ce s-a întâmplat după

Siria a anunțat că rupe relațiile diplomatice cu Ucraina

12:14Roskomnadzor, organismul de supraveghere a comunicațiilor din Rusia, a anunțat miercuri că ia măsuri împotriva organizației non-profit Wikimedia, care susține enciclopedia online Wikipedia, pentru încălcarea legislației ruse cu privire la războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

Într-o declarație transmisă miercuri, Roskomnadzor susține că Wikipedia încă găzduiește „materiale interzise, inclusiv informații false despre cursul operațiunii militare speciale pe teritoriul Ucrainei”, și că motoarele de căutare vor fi folosite pentru a informa utilizatorii că Wikimedia a încălcat legea rusă.

11:01 Rubla rusă s-a întărit miercuri și a coborât sub pragul de 55 unități pentru un dolar, stimulată de cererea legată de plățile de taxe de sfârșit de lună și de o revenire a prețurilor la petrol, principalul export al Rusiei.

La 10:27 (ora României), rubla era cu 1,2% mai puternică față de dolar, la 54,81, un nivel înregistrat ultima dată pe 4 iulie. Rubla a câștigat 1% și față de moneda europeană și s-a tranzacționat la 56,03 de unități pentru euro

10:39 Siria a anunțat că rupe relațiile diplomatice cu Ucraina conform principiului „reciprocității”, după ce Kievul a luat în iunie aceeași decizie ca urmare a recunoașterii de către auroritățile siriene a republicilor separatiste pro-ruse.

10:09 SUA și aliații săi lucrează la un plan de instruire a piloților ucraineni pe avioane americane. Există însă o mare problemă

09:40 Partea ucraineană afirmă că armata rusă a pierdut în ultima zi 200 de soldați, 9 tancuri, 13 transportoare blindate, 5 sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, un avion, 10 drone și opt vehicule și cisterne:

Ucrainenii au lovit un pod cheie de peste Nipru

09:35 Bombardamentele ucrainene au avariat grav podul Antonivskyi de peste Nipru din regiunea Herson, controlată de Rusia, iar acesta va fi probabil închis circulației, a anunțat miercuri agenția de știri TASS, citând autoritățile regionale instalate de Moscova.

09:33 Ocupanții ruși au bombardat Nikopol în timpul nopții, aproximativ 30 de rachete lovind zone private, potrivit autorităților locale.

Două persoane au fost ucise și nouă au fost rănite, printre care patru copii. „Cel mai tânăr rănit are doar trei ani", a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.

09:27 WSJ: Ucraina se confruntă cu dificultăți în a trimite armele occidentale pe linia frontului.

Potrivit Wall Street Journal, forțele Kievului întâmpină dificultăți în a face ca armele occidentale să fie operaționale pe front, invocând lipsa de elemente comune între arme.

Se pare că furnizarea de echipamente diferite s-a transformat într-un „coșmar logistic", deoarece muniția, instruirea, întreținerea și logistica diferă în funcție de tipul de armă.

UE anunță astăzi planurile de reducere a consumului de gaze

09:15 Rusia și-a păstrat locul de principal furnizor de petrol al Chinei pentru a doua lună consecutiv în iunie, deoarece cumpărătorii chinezi au profitat de livrările la prețuri mai mici, reducând livrările mai costisitoare din Arabia Saudită.

Importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările pompate prin intermediul conductei Siberiei de Est din Oceanul Pacific și transporturile maritime din porturile rusești din Europa și Orientul Îndepărtat, au totalizat 7,29 milioane de tone, în creștere cu aproape 10% față de anul trecut, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din China.

Cu toate acestea, livrările rusești din iunie, echivalente cu aproximativ 1,77 milioane de barili pe zi (bpd), au fost sub recordul din luna mai, de aproape 2 milioane de bpd, un nivel pe care analiștii se așteptau să fie menținut. (Reuters)

08:44 Forțele ucrainene rezistă ofensivei ruse din Donbas și au lovit un pod peste Nipru, acesta fiind o vulnerabilitate cheie a trupelor de invazie - evaluare britanică.

08:00UE va anunța astăzi planuri de urgență pentru a micșora cererea de gaze naturale în următoarele luni, avertizând țările membre că, dacă nu se fac reduceri importante acum, ar putea avea probleme cu combustibilul în timpul iernii.

Recapitularea de dimineață a informațiilor recente privind războiul:

  • Putin a purtat discuții cu liderul suprem iranian la Teheran, în cadrul primei sale călătorii în afara fostei Uniuni Sovietice de la invazia din februarie a Ucrainei. Cele două țări trebuie să coopereze pentru a rămâne vigilente împotriva „înșelăciunii occidentale", i-a spus liderul iranian lui Putin.
  • Casa Albă a afirmat, citând serviciile de informații, că Rusia încearcă să anexeze teritoriul ucrainean prin instalarea unor interpuși și prin stabilirea rublei ca monedă în părțile din estul Ucrainei controlate de Moscova.
  • Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden și cu soția acestuia, Jill, la Washington.
  • Lovituri cu rachete rusești în Odesa au rănit cel puțin patru persoane și au ars case până la temelii, au anunțat autoritățile ucrainene. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au distrus depozite de muniție din Odesa, în care erau stocate arme furnizate Kievului de către SUA și Europa.
  • Cel puțin o persoană a fost ucisă în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Kramatorsk, situat în estul țării, a declarat guvernatorul regional.
  • Ucraina a informat că trupele rusești au încercat fără succes să avanseze spre orașul Avdiyivka, la nord de Donețk, dar au fost împinse înapoi după mai multe zile de lupte, suferind pierderi grele, de aproximativ 40 de morți.
  • Putin s-a întâlnit cu Tayyip Erdogan pentru a discuta despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene din Marea Neagră - în prezent blocate de forțele rusești.
  • Comisia Europeană crede că Rusia nu va mai da drumul la gaze și intenționează să publice miercuri o țintă pentru ca țările UE să își reducă cererea de gaze înaintea iernii și ar putea să o facă obligatorie din punct de vedere juridic, dacă este necesar.
  • Statele Unite vor anunța un nou pachet de arme pentru Ucraina în zilele următoare, a transmis Pentagonul. Noul pachet e așteptat să includă sisteme de lansare de rachete multiple Himars și proiectile.
  • Coreea de Nord ar putea trimite muncitori să ajute la „reconstruirea” regiunilor separatiste din estul Ucrainei după ce acestea au fost devastate de război, a declarat marți ambasadorul rus la Phenian.
  • Ungaria ar fi anunțat subit că va permite trimiterea de arme către Ucraina prin teritoriul său, afirmă presa ucraineană.
  • Ucraina se pregăteşte să atace Crimeea, precum şi Flota Rusă de la Marea Neagră staţionată acolo, potrivit unui oficial guvernamental ucrainean.

-----------------