Statele Unite vor anunța un nou pachet de arme pentru Ucraina în zilele următoare, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. Nou pachet e așteptat să includă sisteme de lansare de rachete multiple Himars și proiectile, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

Statele Unite au oferit 8 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună.

John Kirby a mai spus că Rusia pune bazele pentru anexarea teritoriului ucrainean și instalează oficiali împuterniciți nelegitimi în zonele aflate sub controlul său, încercând să exercite un control total asupra câștigurilor sale din est.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat într-un briefing de presă de la Casa Albă că rușii se pregătesc să instaleze oficiali pro-ruși, să stabilească rubla ca monedă implicită și să oblige rezidenții să solicite cetățenia rusă.

Este aceeași tactică folosită în 2014, când Rusia a anunțat anexarea Crimeei după ce a preluat controlul asupra acesteia de la Ucraina, a spus Kirby. Comunitatea internațională consideră anexarea Crimeei nelegitimă.

​​Pe 8 iulie, Statele Unite anunțaseră un ajutor militar pentru Ucraina, de 400 de milioane de dolari, care includea patru sisteme de lansare de rachete multiple Himars și muniție, ducând numărul total al sistemelor HIMARS din dotarea Ucrainei la 12.

Primele sisteme de rachete de lansare multiplă (MLRS) M270 au ajuns vineri în Ucraina, întărind arsenalul de artilerie cu rază lungă furnizat de Occident.

La începutul lunii iunie, consilierul prezidențial Alexei Arestovici susținea că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât numărul promis până acum de Regatul Unit și SUA – pentru a avea șansa de a învinge Rusia.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acțiune și a armelor de artilerie din Ucraina, după ce armele furnizate de Occident au fost folosite pentru a lovi liniile rusești de aprovizionare.

Statele Unite și aliații săi au furnizat Ucrainei armament în valoare de miliarde de dolari de la începutul invaziei, inclusiv arme cu rază lungă de acțiune despre care Kievul spune că încep să fie de ajutor pe câmpul de luptă.

Ucraina a afirmat că a efectuat o serie de lovituri de succes asupra a 30 de centre rusești logistice și de muniții, folosind mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă furnizate de Occident.