​​Primele sisteme de rachete de lansare multiplă (MLRS) M270 au ajuns vineri în Ucraina, întărind arsenalul de artilerie cu rază lungă furnizat de Occident.

Sistem de rachete de lansare multipla M270Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

„Primele MLRS M270 au sosit. Vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”, a scris pe rețelele sociale ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

„Nicio milă pentru inamic”, a adăugat el.

La începutul lunii iunie, consilierul prezidențial Alexei Arestovici susținea că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât numărul promis până acum de Regatul Unit și SUA – pentru a avea șansa de a învinge Rusia.

La acel moment, Marea Britanie a anunțat că va furniza sisteme de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA Ucrainei în câteva săptămâni, la câteva zile după ce SUA au declarat că vor dona patru lansatoare multiple de rachete de mare precizie HIMARS.

Arestovici a spus că Ucraina are nevoie de mult mai multe sisteme de lansare multiplă de (MLRS), care au o rază de acțiune mult mai mare decât cele din arsenalul existent al țării.

„Dacă obținem 60 dintre aceste sisteme, atunci rușii își vor pierde orice capacitate de a avansa oriunde, vor fi opriți pe loc. Dacă ajungem la 40, ei vor avansa, deși foarte încet, cu pierderi grele; cu 20 vor continua să avanseze cu un număr de victime mult mai mare decât acum”, a spus el.

Armata americană are 363 de lansatoare HIMARS și 225 de lansatoare de rachete M270, iar Marina Americană alte 47, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice, în timp ce Marea Britanie are 35 din versiunea sa de M270, ceea ce indică o capacitate de a furniza mai multe Ucrainei.

Rusia a spus în repetate rânduri că își va intensifica ofensiva în Ucraina dacă rachetele cu rază mai lungă de acțiune vor fi livrate.