Ucraina susține că în regiunea Lugansk ocupată de forțele armate ruse și separatiștii care luptă de partea lor au mai rămas puțini bărbați de vârstă militară, așa că chiar și studenții și bătrânii sunt trimiși în primele linii, relatează Ukraîinska Pravda.

Femei in UcrainaFoto: Vladimir Gerdo / TASS / Profimedia

„Republica populară Lugansk, din cauza mobilizării forțate, se transformă într-o 'republică populară a femeilor' - inamicul trimite în prima linie studenți din ultimul an și oameni aproape de vârsta pensionării”, a declarat miercuri Serghei Gaidai, șeful administrației militare ucrainene responsabile de regiunea Lugansk.

Gaidai a adăugat că luptele din regiune sunt încă în desfășurare, motiv pentru care rușii nu pot lansa un atac asupra orașului Bahmut.

Serviciile de informații occidentale și Institutul de pentru Studierea Războiului din Statele Unite au notat recent că Bahmutul, un oraș din regiunea Donețk, ar putea fi una dintre următoarele ținte ale forțelor armate ruse care au masat forțe și lansat atacuri în zonă.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu l-a informat la începutul lunii iulie pe Vladimir Putin că forțele rusești au preluat controlul asupra Liscianskului, ultimul mare oraș din Lugansk. Mai târziu în cursul aceleiași zile armata ucraineană și-a confirmat retragerea din Lisciansk.

Rusia a lansat o mobilizare „invizibilă”

Comentariile de miercuri ale lui Gaidai vin în contextul în care mai devreme în cursul lunii experții militari sugerau că Rusia a lansat o campanie de căutare de voluntari pentru a recruta mai multe trupe fără a anunța o mobilizare generală.

Rusia are nevoie de mai mulți militari pentru a cuceri întreaga Ucraina, însă nu vrea să ridice prea multe semne de întrebare în rândul propriilor cetățeni și de aceea nu anunță o mobilizare generală pentru așa-zisa operațiune militară specială.

Pentru a-și suplimenta trupele, Moscova a început recruteze din rândul minorităților etnice sărace și printre locuitorii teritoriilor separatiste, dar se bazează și pe mercenari și pe unitățile militarizate ale Gărzii Naționale.

Kamil Galeev, un jurnalist și cercetător născut în Rusia care a emigrat în Statele Unite, explica miercuri într-o serie de postări făcute pe contul său de Twitter cum Rusia se bazează pe recruți din zonele sărace pentru războiul său de agresiune.

O anchetă independentă publicată la sfârșitul lunii aprilie de jurnaliștii de investigație de la Mediazona arăta de asemenea că cei mai mulți soldați ruși uciși în Ucraina provin din Daghestan și Bureatia, două dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei.

Contrat așteptărilor de la momentul respectiv, președintele rus Vladimir Putin a ales să nu declare în mod oficial război Ucrainei pe 9 mai, când Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei, măsură care i-ar fi permis să decreteze mobilizarea generală.

Urmărește ultimele evoluții din a 147-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.