Vladimir Putin nu a semnalat nicio schimbare substanțială de strategie privind invazia din Ucraina. La ceremoniile dedicate Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, Putin avorbit în continuare despre ”operațiunea militară specială” și nu a folosit cuvântul ”război”.

Portret al lui Vladimir Putin la o expozitie din MoscovaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Putin a acuzat, din nou, Occidentul ”decadent” și s-a referit la luptătorii ucraineni cu termenul de ”gărzi de mercenari”. Liderul rus a recunoscut însă pierderi în rândul soldaților ruși, fără a preciza vreun bilanț și fără a oferi vreun răspuns la acuzațiile privind atrocitățile comise de ruși în Ucraina.

Marea întrebare pe care și-o puneau analiștii în ajunul evenimentului: va declara el război total Ucrainei? Până acum, Moscova a refuzat cu obstinație să se refere la invazia din Ucraina ca la un război, vorbind despre ”operațiunea militară specială”.

Oficiali occidentali au speculat că Putin s-ar putea folosi de parada din Piața Roșie pentru a anunța escaladarea acțiunii militare din Ucraina, notează BBC. O declarație explicită de război ar însemna că Putin poate decreta mobilizarea generală.

Ceremoniile vor avea loc la Moscova, în Piața Roșie. Principalul eveniment este parada militară, cu tot arsenalul de rigoare. De asemenea, este de așteptat ca Putin să susțină un discurs în care să mascheze eșecul de până acum al așa-zisei ”operațiuni militare speciale” din Ucraina, pe care el însuși o anunța în zorii zilei de 24 februarie, cu scopul de a ”denazifica” fosta republică sovietică ce a ales calea Occidentului, a aderării la Uniunea Europeană și la NATO.

Analiștii speră să decodifice în discursul său elemente cheie care să indice strategia pe viitor în privința războiului din Ucraina.

----