Parada dedicată Zilei Victoriei Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste, în al Doilea Război Mondial, a început la Moscova. În mesajul său către soldați, Putin a vorbit în continuare despre ”operațiunea militară specială” din Ucraina, și nu despre război, menținându-și astfel poziția, în ciuda speculațiilor potrivit cărora ar putea declara ”război total” Ucrainei, ceea ce ar fi atras și mobilizarea generală.

Vladimir Putin, la parada de 9 maiFoto: Captura video

Putin a acuzat, din nou, Occidentul ”decadent” și s-a referit la luptătorii ucraineni cu termenul de ”gărzi de mercenari”. Liderul rus a recunoscut însă pierderi în rândul soldaților ruși, fără a preciza vreun bilanț și fără a oferi vreun răspuns la acuzațiile privind atrocitățile comise de ruși în Ucraina.

15:03Vladimir Putin participă la Marșul Nemuritorilor, mergând înconjurat de oameni și agenți de securitate prin centrul Moscovei.

11:43Jurnaliștii străini notează că, în discursul său de Ziua Victoriei, marea absență a fost tocmai... referirea la victorie. Putin a vorbit despre lupta ”eroică din Donbas”, dar nu a făcut niciun fel de referire la Mariupol sau la alte teritorii capturate de ruși. În același timp, el nu a oferit niciun indiciu legat de un eventual sfârșit al operațiunii.

11:16Putin a acuzat statele occidentale că au provocat Rusia, pretinzând că Vestul pregătea de o invadare a ”teritoriilor istorice” ale Rusiei, inclusiv Crimeea.

“Statele NATO nu au vrut să ne asculte. Aveau alte planuri, și am văzut asta. Plănuiau o invazie în teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea... Rusia a fost forțată (să intervină preventiv), la timp și a fost decizia corectă”, a spus Putin, la ceremonie. ”Totul indica că o ciocnire cu neo-naziștii din Ucraina, susținuți de SUA și partenerii săi mai mici, era inevitabilă”, a mai spus el.

11:10Parada Aeriană în Piața Roșie a fost anulată / Explicațiile Kremlinului

11:09Putin depune coroane de flori în memoria rușilor morți în al Doilea Război Mondial.

10:16Principalele declarații ale lui Putin:

  • Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării noastre, a Rusiei
  • Ziua Victoriei este sacră pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru
  • Suntem vigilenți pentru a limita pierderile
  • Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil
  • Nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria mamă din respect față de înaintașii noștri
  • S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume
  • Nu vom uita niciodată lecțiile din cel de-al doilea Război Mondial și ne vom aminti mereu de cei care s-au sacrificat (moment de reculegere)
  • Dragi camarazi, viața fiecărui soldat și ofițer este o tragedie și o pierdere irecuperabilă pentru familiile lor, organizațiile publice vor face tot pentru ajutorarea familiilor răniților din operațiunea militară
  • Am semnat un decret în acest sens
  • Gărzi de mercenari se luptă împotriva noastră
  • Azi luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre, valorile țării noastre, o Rusie puternică și independentă este ceea ce ne dorim
  • Ați dat exemplu de eroism
  • Glorie forțelor noastre armate

10:14Vladimir Putin se adresează soldaților.

10:13Șoigu îi dă onorul lui Vladimir Putin.

10:06Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a dat salutul de onoare armatei roșii. De la debutul invaziei în Ucraina, acesta a lipsit perioade lungi de pe scena publică, născând tot felul de speculații legate de soarta sa.

10:00Bat clopotele în Piața Roșie, în memoria soldaților din al Doilea Război Mondial. Parada a început.

09:58Vladimir Putin a ajuns în Piața Roșie.

Parada de la Moscova are loc la o zi după ce forţele ruse au bombardat o şcoală din Luhansk, iar în urma atacului au fost ucise aproximativ 60 de persoane, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.

Vladimir Putin prezidează ceremoniile care maschează de fapt un eșec neașteptat pentru Kremlin pe frontul din Ucraina și acuzațiile de crime de război comise de soldații ruși.

Potrivit Kremlinului, ceremonii au loc în 28 de orașe, cu participarea a 65.000 de oameni, 2.400 de tancuri și echipamente militare și 400 de aeronave.

Militarii ruși afișează semnul ”Z” simbol al invaziei declanșate de Putin în Ucraina, la 24 februarie, asociat de mulți cu simbolul nazist.

Potrivit armatei Ucrainei, pierderile Rusiei în războiul din Ucraina sunt uriașe: peste 25.500 soldați uciși, capturați sau răniți.