Avioane de vânătoare și bombardiere au răsunat pe cerul Moscovei încă de la începutul săptămânii trecute la repetițiile pentru 9 Mai din Piața Roșie, însă acum parada aeriană a fost anulată.

Avioane facand repetitii pentru parada de 9 maiFoto: Denis Thaust/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei, forțele aeriene ruse au făcut repetiții pe cerul Moscovei, avioanele survolând cerul inclusiv în formație simbolizând litera Z - motivul invaziei militare a Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că parada aeriană a fost anulată din cauza condițiilor meteo, scrie Tass, conform BBC. "Componenta aviatică nu va avea loc din cauza vremii", a spus Peskov.

Parada din Piața Roșie a început la ora 10:00 cu o defilare a trupelor și cu un discurs al lui Vladimir Putin.

În mesajul său către soldați, Putin a vorbit în continuare despre ”operațiunea militară specială” din Ucraina, și nu despre război, menținându-și astfel poziția, în ciuda speculațiilor potrivit cărora ar putea declara ”război total” Ucrainei, ceea ce ar fi atras și mobilizarea generală.

Conform Tass, anul acesta la parada militară din Piaţa Roşie participă 11.000 de militari, iar în componenţa coloanei mecanizate intră 131 de unităţi de tehnică militară.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Parada de Ziua Victoriei. Putin, către soldații din Piața Roșie: ”Glorie forțelor noastre armate / Luptați pentru siguranța Rusiei / S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume”