Probabil că forțele rusești au început vineri să iasă din pauza operațională, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind desfășurarea invaziei comandate de Vladimir Putin.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trupele rusești au efectuat o serie de atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la sud-est de Siversk, de-a lungul autostrăzii T1302 Bahmut-Lysychansk, la sud-est de Bahmut și la sud-vest de orașul Donețk.

Aceste atacuri pot indica faptul că forțele rusești încearcă să își reia operațiunile ofensive în Donbas. Asalturile sunt încă la scară mică și au fost în mare parte nereușite.

Pauza de 10 zile, insuficientă pentru regenerarea forțelor rusești

Dacă pauza operațională s-a încheiat cu adevărat, rușii vor continua și vor extinde probabil astfel de asalturi în următoarele 72 de ore.

O altă variantă ar fi ca rușii să alterneze pauze scurte cu atacuri de consolidare pe parcursul mai multor zile înainte de a trece la o operațiune ofensivă la scară largă.

O pauză operațională de 10 zile este insuficientă pentru a regenera complet forțele rusești pentru operațiuni ofensive pe scară largă.

Cu toate acestea, armata rusă pare să simtă o presiune continuă pentru a relua și a continua operațiunile ofensive înainte de a fi reconstruit în mod rezonabil o putere de luptă suficientă pentru a obține efecte decisive la un cost rezonabil pentru ea însăși.

Prin urmare, reluarea ofensivei rusești ar putea fluctua sau chiar stagna o perioadă de timp.

Mai mulți comandanți ruși, uciși de lovituri cu HIMARS

Loviturile HIMARS ucrainene au ucis sau rănit probabil patru comandanți adjuncți ai Diviziei 106 aeropurtate rusești.

Surse de presă din Rusia au raportat moartea adjuncților comandanților adjuncți ai Diviziei 106, colonelul Serghei Kuzminov, colonelul Andrey Vasiliev și colonelul Maxim Kudrin, confirmând aparent afirmațiile ucrainene potrivit cărora loviturile HIMARS asupra orașului Shaktarsk din 9 iulie au ucis sau rănit o parte semnificativă a conducerii Diviziei 106.

Centrul ucrainean pentru comunicare strategică a afirmat la 12 iulie că un comandant adjunct al Diviziei 106 aeropurtate, nespecificat, rămâne în stare critică.

Principalele concluzii de la Institutul pentru Studiul Războiului:

Forțele rusești ies probabil din pauza lor operațională, lansând atacuri terestre la nord de Sloviansk, la sud-est de Siversk, în jurul Bahmut și la sud-vest de orașul Donețk.

Trupele Moscovei au continuat să apere pozițiile ocupate în direcția orașului Harkov pentru a împiedica forțele ucrainene să avanseze spre granița cu Rusia din regiunea Harkov.

Forțele de invazie și-au continuat atacurile sistematice asupra infrastructurii civile.

Oficialii din regiunea Chelyabinsk au anunțat finalizarea unui batalion de voluntari la 15 iulie.

Autoritățile ruse de ocupație au continuat să instituie noi măsuri de control societal în teritoriile ocupate.

Harta Războiului din Ucraina la data de 15 iulie:

-----------