Armata rusă a intensificat loviturile de la distanță contra țintelor civile ucrainene, bombardând începând de vineri seară, mai multe orașe, printre care Odesa, Nikopol, Chuhuiv sau Dnipro, dar și localități din regiunea Donețk. Zeci de persoane au murit, iar multe altele au fost rănite.

Oraşul Odesa a fost bombardatFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante evenimente de sâmbătă, ziua 143 a războiului, LIVETEXT:

08:15Noul material LIVE, cu informațiile de duminică, îl puteți citi aici. (articolul de față nu va mai fi actualizat)

23:30O coloană militară rusă se îndreaptă spre Zaporojie - oficial ucrainean

23:05Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seară că "nicio rachetă sau artilerie rusească nu poate rupe unitatea noastră".

Liderul de la Kiev a mai spus, la 32 de ani de la adoptarea declarației de suveranitate de stat a Ucrainei, că "ar trebui să fie la fel de evident că aceasta nu poate fi ruptă cu minciuni sau intimidări, falsuri sau teorii ale conspirației". (The Kyiv Independent)

22:45Fostul șef al SBU, Oleh Kulinich, din Crimeea a fost reținut fiind suspect de trădare, a anunţat serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, transmite The Kyiv Indepdent.

Președintele Volodimir Zelenski l-a numit pe Kulinich în octombrie 2020, dar l-a demis pe 2 martie 2022.

22:25VIDEO The Rolling Stones a cântat o melodie celebră alături de coruri de copii ucraineni

22:05Toate cele 23 de victime ale atacului cu rachete de la Viniţa au fost identificate, potrivit guvernatorului regiunii, Serghei Borzov.

68 de persoane sunt în prezent spitalizate, dintre care 14 în stare gravă.

Primarul oraşul Viniţa, Serghei Morhunov, a declarat că familiile celor uciși și răniți vor primi un ajutor de 1.700 de dolari și, respectiv, 850 de dolari.

În urma atacului cu rachete rusești asupra centrului orașului, la 14 iulie, 23 de persoane au fost ucise, iar 202 au fost rănite.

21:45Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru Corriere della Sera, că atunci când cedezi în faţa invadatorilor, aceştia nu se opresc niciodată.

21:32Serviciile ucrainene secrete spun că forțele ruse se pregătesc pentru o nouă etapă a ofensivei.

Potrivit lui Vadim Skibitski, reprezentant al Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, activitatea militară rusă arată că "fără îndoială, pregătirile pentru următoarea etapă a acțiunilor ofensive sunt în curs de desfășurare".

Skibitski a mai spus că amenințarea unui atac dinspre Belarus nu mai este în prezent la fel de mare ca înainte de începerea invaziei. (The Kyiv Independent)

21:15Consiliul European a declarat, cu o zi înainte de implinirea a opt ani de la doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, că "se așteaptă ca Rusia să accepte responsabilitatea și să coopereze pe deplin cu eforturile de stabilire a responsabilității".

Zborul MH17 a fost doborât la 17 iulie 2014 de o rachetă lansată de către separatiştii pro-ruşi din Ucraina, prăbuşindu-se în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk, ucigând toate cele 298 de persoane aflate la bord. (The Kyiv Independent)

20:45Între 100 și 150 de civili au fost uciși de loviturile militare ruse în Ucraina în ultimele două săptămâni, potrivit Pentagonului, transmite The Guardian.

Creșterea recentă a numărului de decese civile are loc în timp ce forțele militare ruse și ucrainene rămân într-o luptă acerbă pe linia frontului din teritoriile din estul Ucrainei.

Întrebat dacă războiul a intrat într-un impas, oficialul american a spus că: "Probabil că este prea devreme pentru a face o astfel de afirmaţie. Aş vrea să cred că HIMARS au avut un efect. Dar nu cred sunt ca un un glonte de argint, cu siguranță. Cred că ceea ce vedem este o confruntare între un moral prost și o voință puternică".

20:00Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus 4 rachete ruse lansate din Marea Caspică, transmite The Kyiv Independent.

Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Rusia a lansat șase rachete, dintre care patru au fost doborâte de Ucraina. Două rachete au lovit regiunea Cerkasî.

19:35Oraşul Pokrovsk din regiune Doneţk a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti. Mai multe case au fost avariate şi câteva persoane au fost rănite, susţine primarul oraşului, Ruslan Trebushkin, transmite Ukrinform.

19:10O reuniune a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, în lipsa unui consens între statele membre după dezacordurile asupra ofensivei ruse în Ucraina, relatează agenţiile AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

18:36 În condițiile în care Ucraina și Rusia asigurau aproximativ 80% din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui, multe țări europene, inclusiv Germania, au văzut cum rezervele s-au redus de când Rusia a invadat ţara vecină pe 24 februarie.

O berărie din Munchen a găsit o modalitate inedită de a învinge penuria de ulei de gătit din Europa, oferindu-le clienților posibilitatea să plătească berea cu ulei de floarea-soarelui, pentru a asigura stocuri abundente pentru a prăji mult râvnitele şnitele, scrie Reuters.

18:13Un convoi de echipament militar rusesc a fost observat la Mariupol. Aproximativ o sută de maşini blindate se îndreaptă spre regiunea Zaporijie, relatează agenţia de presă RBC din Ucraina citându-l pe consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko.

În plus, potrivit acestuia, un număr mare de soldaţi ruşi s-a stabilit în oraşele Nikolsk şi Manhuş, din apropierea regiunii Zaporijjie.

"Localnicii susţin că majoritatea ocupanţilor ruşi sunt foarte tineri. Unii, după cum au auzit chiar din discuţiile lor, sunt tineri recruţi, având în vedere declaraţia ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu,

despre intensificarea ofensivei ruse pe absolut toate liniile frontului'', mai specifică consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko. (Rador)

17:50Cancelarul german Olaf Scholz spune că decizia Germaniei de a reactiva centralele pe cărbune şi petrol pentru a ameliora penuria de energie cauzată de războiul din Ucraina este doar pentru moment, iar executivul de la Berlin vrea să facă ”tot posibilul” pentru a combate criza climatică, relatează The Associated Press. Oficiali germani exclud prelungirea duratei de funcţionare a celor trei centrale nucleare rămase din Germania după 2022.

Alarmele anti-aeriene răsună în aproape toată Ucraina

17:36Salvatorii au terminat căutările sub dărâmăturile clădirilor distruse de un atac cu rachete ruse asupra orașului Viniţa, trei oameni au fost salvaţi iar o persoană este încă dispărută, a anunţat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, relatează Ukrinform.

Potrivit autorităţilor, 55 de blocuri de apartamente și clădiri rezidențiale, 40 de mașini și două tramvaie au fost avariate în urma loviturii cu rachete de joi.

Potrivit departamentului de sănătate al administrației militare regionale, 23 de persoane, dintre care trei copii, au fost ucise în urma bombardamentului, 202 persoane au solicitat ajutor medical, 68 dintre acestea au fost spitalizate, dintre care patru copii, iar 110 au primit îngrijiri ambulatorii.

17:24Locuitorii din Sumî sunt sfătuiţi să părăsească oraşul în week-end dacă pot şi să nu ignore alarmele anti-aeriene, transmite Ukrainska Pravda.

"Dacă există o oportunitate de a părăsi orașul, este mai bine să profitați de ea", a scris primarul oraşului Oleksander Lysenko pe pagina sa de Facebook.

17:06Alarmele anti-aeriene răsună pe aproape tot teritoriul ucrainean, transmite Ukrainska Pravda.

Şefa FMI spune că perspectivele economice globale sunt "extrem de incerte"

16:50Cum arată semnele de circulaţie în Viniţa după atacul cu rachete:

16:22Șefa FMI, Kristalina Georgieva, i-a avertizat sâmbătă pe oficialii din grupul celor 20 de economii mari să ia măsuri urgente pentru a combate inflația, atrăgând atenţia că perspectivele economice globale "extrem de incerte" s-ar putea înrăutăți dacă prețurile ridicate vor persista, informează Reuters.

15:56Trupele susținute de Moscova în regiunea Donbas din estul Ucrainei spun că se apropie de următoarea lor țintă, Siversk, transmite Al Jazeera.

"Siversk se află sub controlul nostru operațional, ceea ce înseamnă că inamicul poate fi lovit de focul nostru în toată zona", a declarat un oficial separatist, citat de agenția rusă de presă de stat TASS.

15:40 Wall Street Journal: Companiile chineze de tehnologie își măresc exporturile către Rusia pe fondul sancțiunilor occidentale.

Companiile chineze au crescut exportul de componente electronice și materii prime pentru a acoperi nevoile armatei ruse, astfel încât aceasta să poată continua să lupte în Ucraina, potrivit WSJ.

Moscova vrea să afle pe unde primește Ucraina arme

15:36 Serviciu secret ucrainean: Rusia încearcă să afle rutele de aprovizionare cu arme în UE.

Potrivit Direcției de informații a Ministerului Apărării, atașații militari ruși din țările Uniunii Europene au primit ordin să recruteze polițiști și civili implicați în transportul de arme pentru Ucraina.

15:18 Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat oficialii din cadrul Grupului celor 20 de economii majore să ia măsuri urgente pentru a combate inflația, avertizând că perspectivele economice mondiale „extrem de incerte" s-ar putea înrăutăți dacă prețurile ridicate persistă.

Georgieva a declarat că intensificarea războiului Rusiei în Ucraina a sporit presiunea asupra prețurilor materiilor prime și energiei, iar condițiile financiare globale s-au înăsprit mai mult decât se aștepta.

14:41 Guvernatorul regiunii Lugansk: Bombardamentele scad după ce Ucraina a lovit mai multe depozite de muniții rusești.

Potrivit lui Serhii Gaidai, trupele rusești nu mai țin muniția în depozite, ci o aduc direct pe linia frontului, deoarece "se confruntă cu probleme de logistică", a declarat el. (Kyiv Independent)

14:09Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat sâmbătă că oficialii din domeniul finanțelor din cadrul G20 au ajuns la un consens solid asupra multor probleme, inclusiv asupra necesității de a aborda o criză tot mai gravă a securității alimentare, în ciuda divergențelor privind războiul Rusiei din Ucraina, care au împiedicat liderii să emită o declarație comună, relatează Associated Press.

Gazprom cere Siemens o turbină reparată în Canada

13:50 Forțele armate ruse au distrus o fabrică din orașul ucrainean Dnipro care producea piese pentru rachetele balistice Tochka-U, a susținut sâmbătă Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

De asemenea, forțele ruse au doborât trei avioane și două elicoptere ucrainene, a pretins ministerul citat. De precizat că au trecut mai mult de două luni de când numărul avioanelor pe care Rusia pretinde că le-a doborât a depășit numărul de avioane pe care îl avea Ucraina înainte de război, iar forțele aeriene ucraiene continuă să acționeze.

13:41Gazprom a anunțat că a cerut oficial grupului Siemens să predea o turbină reparată în Canada pentru a asigura funcționarea gazoductului Nord Stream, care alimentează Europa.

13:23 Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că mai sunt momente în care nave militare ruseşti se apropie de platformele României din Marea Neagră, adăugând că nu sunt incidente care ar putea să ducă la declanşarea unui conflict.

12:53 Analistul naval H I Sutton remarcă faptul că marina rusă și-a schimbat zonele de patrulare, iar navele de război rămase, în special fregatele din clasa Amiral Grigorovici, patrulează în largul extremității sudice a Crimeei, după ce anterior, mergeau atât de departe că puteau fi văzute din Odesa.

O teorie este că acum au ca scop protejarea podului Kerci, dar remarcă Sutton, dar o variantă este și aceea că încearcă să pară ocupați în fața șefilor de la Moscova fără să ajungă în raza de acțiune a lansatoarelor antinavă Harpoons primite de ucraineni de la occidentali.

Putin și-a felicitat armata pentru „eliberarea” Lugansk

12:11 Președintele Vladimir Putin a felicitat sâmbătă trupele rusești pentru „eliberarea" regiunii Lugansk

11:49 Două persoane au fost ucise sâmbătă la Nikopol, când un bombardament rusesc puternic a lovit orașul din sudul Ucrainei, au anunțat serviciile de urgență și guvernatorul regional.

Salvatorii au recuperat cadavrele a două persoane printre dărâmături, au precizat serviciile de urgență. Guvernatorul regional din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a declarat că Rusia a tras 53 de rachete Grad asupra orașului.

11:42 Moscova ordonă trupelor rusești să „intensifice acțiunile" în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că Serghei Șoigu a „inspectat" trupele ruse care luptă în Ucraina, menționând că acesta „a vizitat un post de comandă", fără a preciza însă locul sau data. (Kyiv Independent)

11:32 Republica Moldova a primit angajamente în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro în cadrul conferinței donatorilor ce s-a ținut vineri la București

11:08 Statele Unite sunt convinse că oficiali ruși au vizitat recent un aerodrom din Iran pentru a vedea drone cu capacități de atac, americanii aducând ca dovadă o fotografie din satelit.

Trupele de invazie ies din pauza operațională

10:29 Potrivit părții ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 140 de soldați, 5 tancuri, 8 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, 6 drone, un echipament special și 4 vehicule, iar 7 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și lovească țintele.

10:22 Un atac rusesc a lovit peste noapte orașul Chuhuiv din nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, ucigând trei persoane, inclusiv o femeie de 70 de ani, și rănind alte trei, a declarat guvernatorul regional.

Lovitura a avariat un bloc rezidențial, o școală și un magazin, iar salvatorii cercetează dărâmăturile, a declarat guvernatorul Oleh Synehubov pe Telegram. (Reuters)

10:05Forțele rusești ies din pauza operațională / Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului și ce victime au mai făcut lansatoarele HIMARS.

Armata rusă intensifică bombardarea orașelor ucrainene

09:48 Procurori: Războiul din Rusia a ucis cel puțin 353 de copii și a rănit 662.

Potrivit Procuraturii Generale, se estimează că cifrele vor fi mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia și din zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare. (Kyiv Independent)

09:37 Operatorul ucrainean de energie nucleară a acuzat armata rusă că a desfășurat lansatoare de rachete la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei și a tras de acolo asupra regiunilor Nikopol și Dnipro.

08:34 Ofensiva rusă este de amploare redusă la acest moment, ucrainenii resping cu succes atacurile de când au cedat Lysychansk deoarece linia de apărare a fost micșorată și întărită - evaluare britanică

08:10Rușii amplifică bombardarea orașelor ucrainene: Lovituri în orașul Dnipro, soldate cu civili morți și răniți, dar și în regiunea Donețk / În Kiev s-au auzit sirenele de raid aerian.

Scurt rezumat, sâmbătă dimineață, al evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul cu rachete de croazieră de joi asupra orașului ucrainean Vinița a fost îndreptat împotriva unei clădiri în care oficiali de rang înalt din cadrul forțelor armate ucrainene se întâlneau cu furnizori străini de arme.
  • Ucraina a dezmințit că a fost lovită vreo țintă militară, afirmând că atacul a ucis cel puțin 23 de persoane, printre care și Lisa, o fetiță cu dizabilități, și a lovit un centru cultural folosit de veteranii pensionați.
  • Cel puțin trei persoane au fost ucise și 15 rănite în urma unui atac cu rachete asupra orașului ucrainean Dnipro.
  • Loviturile cu rachete ucrainene au distrus peste 30 de centre logistice militare rusești în ultimele săptămâni și au redus semnificativ potențialul de atac al Rusiei, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.
  • Ucraina folosește arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident și obuze "inteligente" de 155 mm pentru a lovi depozitele de muniție și liniile de aprovizionare rusești, forțând Moscova să regândească modul în care furnizează combustibil și muniție către linia frontului, a declarat un general ucrainean.
  • Ministrul ucrainean al apărării a declarat vineri că primele sisteme de rachete multiple M270 au ajuns în Ucraina, fără a preciza țara care le-a predat.
  • Forțele rusești au avansat încet spre vest în urma bombardamentelor și a atacurilor de sondare spre orașul Siversk din regiunea ucraineană Donețk, dinspre Lysychansk, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
  • Acordurile privind exportul de cereale ucrainene nu vor duce la reluarea negocierilor dintre Rusia și Ucraina, a afirmat vineri Leonid Slutsky, un deputat rus care a luat parte în trecut la discuțiile de pace cu Kievul.
  • Ucraina se grăbește să încheie săptămâna viitoare un acord cu Rusia, Turcia și Națiunile Unite pentru a exporta cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, a declarat vineri o sursă oficială ucraineană de rang înalt.
  • Rusia va bloca vânzarea filialelor rusești ale băncilor străine, în condițiile în care băncile rusești din străinătate nu pot funcționa normal, a transmis vineri agenția de știri Interfax, citându-l pe ministrul adjunct de finanțe Alexei Moiseev.
  • Comisia Europeană, a propus vineri în mod oficial noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o nouă interdicție de import pentru aurul rusesc. Guvernele UE mai trebuie să aprobe măsurile, lucru așteptat chiar săptămâna viitoare.
  • Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate joi de agenția de rating Moody's

-------------