Cancelarul german Olaf Scholz spune că decizia Germaniei de a reactiva centralele pe cărbune şi petrol pentru a ameliora penuria de energie cauzată de războiul din Ucraina este doar pentru moment, iar executivul de la Berlin vrea să facă ”tot posibilul” pentru a combate criza climatică, relatează The Associated Press. Oficiali germani exclud prelungirea duratei de funcţionare a celor trei centrale nucleare rămase din Germania după 2022.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Într-un mesaj video de sâmbătă, Olaf Scholz şi-a exprimat regretul faţă de decizia Germaniei de a porni 16 centrale electrice pe bază de combustibili fosili aflate în stare latentă şi de a prelungi autorizaţia de funcţionare pentru alte 11 centrale, pe fondul temerilor legate de reduceri ale furnizării de gaze naturale din Rusia, scrie news.ro.

”Faptul că, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, acum trebuie să folosim temporar unele centrale electrice pe care le-am scos deja din funcţiune este trist. Însă este doar pentru o perioadă foarte scurtă”, a declarat Scholz.

El a insistat că Germania îşi menţine angajamentul de a stopa emisiile de gaze cu efect de seră până în 2045, mai devreme decât toate celelalte naţiuni industrializate.

Ecologiştii spun că se poate mai mult

De asemenea, el a discutat despre un pachet recent de măsuri aprobat de parlament pentru a stimula punea în aplicare a energiei regenerabile.

”Vrem să facem tot posibilul pentru a combate criza climatică”, a spus el.

În schimb, ecologiştii susţin că guvernul ar putea face mult mai mult, inclusiv prin impunerea unei limite generale de viteză şi restricţionarea zborurilor interne pentru a economisi combustibil. Activiştii pentru climă au blocat drumuri importante din Berlin şi din împrejurimi recent, în semn de protest faţă de planurile pentru noi proiecte de petrol şi gaze în Marea Nordului.

Scholz şi ministrul Energiei, Robert Habeck, au exclus prelungirea duratei de funcţionare a celor trei centrale nucleare rămase din Germania după 2022, argumentând că acest lucru nu ar rezolva nevoile energetice ale Germaniei.