Rusia se pregătește pentru următoarea etapă a ofensivei sale în Ucraina, a declarat un oficial militar ucrainean, după ce Moscova a anunțat că forțele sale vor intensifica acțiunile militare în „toate zonele operaționale".

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante evenimente de duminică, ziua 144 a războiului, LIVETEXT:

23:30Aproape 2.000 de manifestanți s-au adunat în fața ambasadei Rusiei de la Varşovia pentru a protesta față de invazia Ucrainei, potrivit unui jurnalist AFP, citat de Al Jazeera.

Purtând steaguri ucrainene și scandând "Destulă moarte!", protestatarii ucraineni și polonezi au cerut ca Rusia să fie recunoscută ca "stat terorist".

22:47Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei

22:25Un paramedic din regimentul Azov îi cere ajutorul lui Boris Johnson într-un interviu realizat de o jurnalistă rusă VIDEO

22:03Sala de concerte a Casei Ofițerilor din Viniţa care a fost lovită joi de rachete rusești nu va fi demolată complet, ci doar structurile deteriorate vor fi înlocuite, au declarat autoritățile regionale, potrivit Euromaidan Press.

"Casa Ofițerilor a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. rezistă și acum - a devenit deja un simbol al rezilienței oraşului Viniţa", a spus într-o postare pe Telegram, guvernatorul regional din Viniţa, Serghei Borzov.

21:29Forțele ruse din Herson, în sudul Ucrainei, își schimbă tactica și încearcă să se "ascundă în spatele populației civile", potrivit forțelor armate ucrainene, relatează The Guardian.

21:09Banca centrală a Ucrainei a vândut aur din rezervele statului în valoare de peste 12 miliarde de dolari în timpul războiului, potrivit viceguvernatorul Kateryna Rozhkova, trasnsmite Al Jazeera.

"Vindem acest aur pentru ca importatorii noștri să poată cumpăra bunurile necesare pentru țară", a declarat viceguvernatorul Kateryna Rozhkova la televiziunea națională. Ea a precizat că aurul nu este vândut pentru a susține moneda ucraineană grivna.

Peste 1.300 de morţi au fost găsiţi în regiunea Kiev după retragerea ruşilor

20:37Denis Bogdanovici, directorul general al Meridian, care operereză avionul cu muniţii care s-a prăbuşit la Kavala, în Grecia, a spus că accidentul aviatic nu are nicio legătură cu războiul care se desfășoară în prezent în Ucraina.

20:10Consecințele conflictului din Ucraina ar putea accelera tranziția energetică verde a Germaniei, în pofida deciziei Berlinului de a reconecta centralele electrice pe cărbune pentru a compensa scăderea livrărilor de combustibili fosili din Rusia, arată un studiu, citat de Al Jazeera.

Guvernul german a făcut presiuni pentru trecerea la energia regenerabilă, urmărind ca aceasta să contribuie cu 80% din producția de electricitate a țării până în 2030.

Studiul realizat de asigurătorul de credite Allianz Trade a constatat că obiectivele Germaniei în materie de energie verde sunt susceptibile de a crește ponderea energiilor regenerabile în pe termen mediu, chiar și peste ceea ce ar fi necesar pentru a îndeplini obiectivele climatice de la Paris până în 2035.

19:44Papa Francisc a cerut comunităţii internaţionale să facă eforturi pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dând asigurări cu privire la apropierea sa faţă de ucrainenii care suferă zi de zi din cauza atacurilor cu rachete.

"Sunt întotdeauna aproape de Ucraina, care este lovită zi de zi de o ploaie de rachete. (...) Cum ar putea cineva să nu înţeleagă că războiul creează doar distrugere şi moarte, separând oamenii şi ucigând adevărul şi dialoguul. Mă rog şi sper că toţi actorii internaţionali vor lucra cu adevărat pentru reluarea negocierilor, nu pentru alimentarea acestei aberaţii de război", a spus Papa Francisc duminică, potrivit Vatican News.

19:221.346 de civili au fost găsiți morți în regiunea Kiev după retragerea Rusiei, susţine şeful poliției din regiunea Kiev, Andrei Nebitov.

Acesta a mai declarat că aproximativ 300 de persoane sunt încă date dispărute, subliniind că actualul număr de morți civili nu este final.

Oficialul a adăugat că 700 dintre cei uciși au fost împușcați cu arme de calibru mic, cum ar fi o armă de mână.

Forțele rusești s-au retras din regiunea Kiev la începutul lunii aprilie, lăsând sute de civili morți, răniți sau torturați. (The Kyiv Independent)

Medvedev spune că peninsula Crimeea este a Rusiei

19:03Un deputat rus consideră că atacarea podului lui Putin este o "fantezie bolnavă a Kievului"

18:25Rusia exportă masiv cereale din Crimeea. Cotaţia grâului a revenit la nivelul de dinaintea invaziei - Bloomberg

17:41Un nou avertisment al lui Medvedev pentru Ucraina. "Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi"

17:20 Mai multe explozii s-au auzit duminciă după-amiază în oraşul Zaporojie. Consiliul regiunii spune că Rusia a bombardat suburbiile orașului. În acest moment nu sunt anunţate victime. (The Kyiv Independent)

17:00Serviciul poștal ucrainean Nova Poshta: va deschide sucursale în străinătate. Elena Plakhova, reprezentanta Nova Poshta, a declarat într-un interviu pentru Liga.net că firma intenționează să deschidă sucursale în Polonia până la sfârșitul anului și să se extindă treptat pe piața din Uniunea Europeană.

"În primul rând, vom deschide în țările care se învecinează cu Ucraina - Polonia, Slovacia și România", a spus Plakhova. Compania spune că își propune să deservească ucrainenii forțați să fugă din țară. Nova Poshta operează în prezent o filială în Republica Moldova. (The Kyiv Independent)

Rusia exportă surplusul de ulei de floare-soarelui

16:40Guvernul rus a decis duminică să majoreze cotele la exporturile de ulei de floarea soarelui şi şrot de floarea soarelui, ca urmare a faptului că piaţa internă este suficient de bine aprovizionată, transmite Reuters. Moscova a limitat exporturile pentru a evita penuria.

16:16Ucraina îşi îngroapă copiii în timp ce televiziunile pro-Kremlin neagă că Rusia atacă ţinte civile şi acuză o propagandă a "regimului ucrainean"

15:52 Ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite a declarat că Rusia își intensifică crimele de război și cere lumii să rămână concentrată pe măsură ce războiul se prelungește.

„Când Rusia spune că își intensifică atacurile, înseamnă că își intensifică crimele de război", a declarat Oksana Markarova într-un interviu pentru Fox News.

Ea a cerut, de asemenea, mai multe arme, inclusiv sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, spunând că „HIMARS este termenul cel mai folosit în Ucraina acum. Mamele se roagă pentru aceste arme pentru că ele ne apără copiii".

15:39 O înregistrare video publicată de șeful biroului președintelui Zelenski, Andriy Yermak, arată cum o rachetă HIMARS de fabricație americană distruge o țintă în sudul Ucrainei.

„Un alt depozit de arme rusesc distrus", a scris Yermak pe Telegram.

Rusia a pierdut o treime din forța sa terestră, spun britanicii

15:13Televiziunea rusă de stat a relatat despre atacul cu rachete de la Viniţa, în care au fost ucişi 23 de persoane, inclusiv un băiat de șapte ani, un băiat de opt ani și o fetiță de patru ani, pretinzând că orice acuzație că civilii ar fi fost o ţintă este doar propagandă a "regimului ucrainean", potrivit jurnalistei Julia Davis, sancţionată de Rusia în luna mai.

15:03 Șeful armatei britanice: Rusia a pierdut o treime din forța sa de luptă terestră / 50.000 dintre soldații lui Putin au fost răniți sau uciși în Ucraina

14:43 Ofițer ucrainean de informații, fost șef al biroului din Crimeea, a fost reținut și acuzat de scurgere de informații către Rusia.

Biroul de Investigații de Stat a declarat că Oleg Kulinich, oficial de nivel înalt al Serviciului de Securitate (SBU), a divulgat informații secrete către serviciile speciale rusești.

Blair: Războiul arată că dominația Occidentului se apropie de sfârșit

14:00 După aproape 38 de ore, 90 de pompieri au stins în cele din urmă incendiul izbucnit la o întreprindere industrială din Dnipro, după ce o rachetă rusească a lovit-o vineri, a anunțat Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 16 persoane au fost rănite în urma loviturii rusești. Autoritățile caută în continuare un bărbat dat dispărut în timpul atacului.

13:45 Ministerul rus al Apărării a susținut că avioanele sale au doborât în ultima zi un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de orașul Sloviansk din estul țării și un avion SU-25 în regiunea Harkov.

De asemenea, armata Moscovei a declarat că rachetele sale cu rază lungă de acțiune au distrus un depozit dintr-o zonă industrială din orașul Odesa, unde erau rachete anti-navă Harpoon livrate Ucrainei de țările NATO.

13:24 Tony Blair: Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de sfârșit, pe măsură ce China se ridică la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune din ultimele secole.

FMI: Economia lumii încasează șocuri după șocuri

12:56 Rusia a majorat cotele pentru exporturile sale de produse de de floarea-soarelui.

Kremlinul a interzis exporturile de semințe de floarea-soarelui de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii august și a impus o cotă de export pentru uleiul de floarea-soarelui pentru a evita penuria și a reduce presiunea asupra prețurilor interne.

Decizia de a reduce restricțiile a fost luată deoarece piața internă are suficiente rezerve, a declarat guvernul, adăugând că producătorii vor beneficia de pe urma creșterii exporturilor.

12:34FMI îşi va revizui „semnificativ'' estimările privind economia mondiale: „Este vorba de şocuri după şocuri”

12:15 „Orășelul Căilor Ferate”: Zeci de ucraineni care au rămas fără case din cauza bombelor rusești,cazați în vagoane de tren.

12:06 Un tanc T-72 rusesc a fost distrus de un tir deosebit de precis al artileriei ucrainene:

Armata ucraineană spune că a respins un atac rusesc spre Sloviansk

11:58 Ministerul ucrainean al apărării amintește că se împlinesc 8 ani de când separatișii pro-ruși au doborât un avion Malaysia Airlines cu 298 de pasageri la bord.

11:18 Statul Major General spune că a respins o tentativă de avansare rusă spre Sloviansk, în regiunea Donețk.

Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse au încercat să avanseze spre satul Verkhnokamianka, dar au fost oprite, „au suferit pierderi și s-au retras".

De asemenea, trupele rusești au luat cu asalt „fără succes" satul Ivano-Darivka din regiunea Donețk, a declarat armata.

11:13 Uniunea Europeană va discuta luni despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în contextul în care Moscova este acuzată că a folosit cea mai mare centrală nucleară de pe continent pentru a depozita arme și a lansa rachete asupra regiunilor din sudul Ucrainei.

Situația de la centrala nucleară capturată din Zaporojie este „extrem de tensionată", a declarat șeful agenției ucrainene pentru energie atomică, Petro Kotin, adăugând că rușii au instalat lansatoare de rachete și au folosit instalația pentru a bombarda regiunea Dnipro. (The Guardian)

Rușii își întăresc pozițiile defensive în sudul Ucrainei

10:41 Guvernator: Două sate din regiunea Lugansk rămân sub control ucrainean.

Guvernatorul regiunii, Serhii Gaidai nu a precizat numele satelor, dar el a spus anterior că Bilohorivka și Verkhnokamianka „continuă să se apere".

Gaidai a declarat că trupele rusești au capturat de mai multe ori unul dintre ele, doar pentru a fi izgonite de forțele ucrainene, împiedicându-le să își atingă obiectivul de a cuceri întreaga regiune. (Kyiv Independent)

10:18O dronă a fost adusă pentru a se apropia de epava avionului ucrainean care s-a prăbușit sâmbătă noapte în Grecia, după ce salvatorii au fost împiedicați să se apropie de teamă că este vorba de o încărcătură periculoasă.

09:45 Pe Twitter au apărut imagini cu forțele ucrainene folosind un lansator de rachete ghidate antitanc Kornet capturat de la ruși:

09:31Trupele rusești își întăresc pozițiile defensive în zonele pe care le-au ocupat în sudul Ucrainei din cauza contraofensivei anunțate de Kiev.

Zeci de mii de ucraineni sunt „evacuați” zilnic în Rusia

09:05 În ultima zi, aproape 30.000 de oameni, dintre care peste 5.000 de copii, au fost „evacuate” din Ucraina către Rusia.

„În ultimele 24 de ore, fără participarea autorităților ucrainene, 28.424 de persoane, inclusiv 5.148 de copii, au fost evacuate din regiunile periculoase din Ucraina și republicile din Donbas pe teritoriul Federației Ruse, iar în total, de la începutul operațiunii militare speciale - 2.612.747 de persoane, dintre care 412.553 de copii", a declarat sâmbătă Mihail Mizintsev, șeful centrului de control al apărării naționale din Rusia,

08:42 Washington Post: Marile companii de tehnologie ignoră solicitările de a elimina dezinformarea și discursul de ură împotriva ucrainenilor.

Studiile citate de Washington Post arată că aproximativ 70% dintre postările și 90% dintre conturile ce promovează un discurs de ură la adresa ucrainenilor pe YouTube și Twitter erau încă active la sfârșitul lunii iunie.

08:33 Principalele idei din ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW):

  • Ministerul rus al Apărării a anunțat încetarea pauzei operaționale, confirmând evaluarea ISW de vineri potrivit căreia forțele rusești probabil reiau atacurile terestre de-a lungul mai multor axe de înaintare.
  • Este puțin probabil ca încetarea pauzei operaționale să ducă la o creștere masivă a atacurilor terestre în întreaga Ucraină, ci mai degrabă va fi caracterizată de continuarea unor atacuri terestre limitate, concentrate pe axa Sloviansk-Siversk-Bahmut.
  • Este posibil ca Kremlinul să fi ordonat trupelor rusești să preia controlul asupra întregii regiuni Harkov, în ciuda probabilității extraordinar de scăzute de succes al Rusiei într-un astfel de efort.
  • Forțele rusești au desfășurat atacuri terestre limitate în jurul Siversk și Bakhmut și, în rest, au tras asupra infrastructurii militare și civile ucrainene din estul Ucrainei.

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • Un avion ucrainean cu opt persoane la bord s-a prăbușit în apropierea orașului Kavala, în nordul Greciei, sâmbătă seara târziu
  • Două persoane au fost ucise la Nikopol după ce rachete rusești au lovit acest oraș din sudul Ucrainei.
  • Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat unităților militare rusești care operează în toate zonele din Ucraina să își intensifice operațiunile.
  • Un atac cu rachete rusești a lovit orașul Chuhuiv din nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, ucigând trei persoane, inclusiv o femeie de 70 de ani, și rănind alte trei.
  • Între 100 și 150 de civili au fost uciși de loviturile militare ruse în Ucraina în ultimele două săptămâni, potrivit Statelor Unite.
  • Rusia a susținut că forțele sale armate au distrus o fabrică din orașul ucrainean Dnipro care producea piese pentru rachetele balistice Tochka-U.
  • Liderii G20 din domeniul finanțelor s-au angajat să abordeze problema insecurității alimentare la nivel mondial și a creșterii datoriilor, dar au rămas divizați în ceea ce privește invazia Rusiei.
  • Gazprom a anunțat că a cerut Siemens să-i dea înapoi o turbină reparată în Canada pentru a asigura funcționarea Nord Stream.
  • Vladimir Putin a felicitat sâmbătă armata rusă pentru „eliberarea" regiunii Lugansk.

-------------