În timp ce la posturile ruseşti de stat se neagă vehement că Rusia atacă ţinte civile, rudele şi prietenii micuţei Lisa au condus-o pe fetiţa de doar 4 ani pe ultimul său drum, transmit Nexta şi Suspilne.media.

Irina și Lisa- o drama imensaFoto: Nexta

În atacul cu rachete ruseşti de joi din oraşul Viniţa 24 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 200 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Printre victimele nevinovate care şi-au găsit sfârşitul într-o zi aparent normală, în care încercau să îşi ducă viaţa în linişte, departe de linia frontului, se numără şi trei copii.

Doi băieti de 7 şi de 8 ani şi micuţa Lisa, o fetiţă care împlinise 4 ani în luna martie.

Duminică, rudele şi prietenii micuţei care al cărui drum în viaţă a fost întrerupt tragic au înmormântat-o pe fetiţa de numai 4 ani.

Coşciugul micuţei îmbrăcate în albe a fost umplut cu jucării şi flori de către oamenii care au venit să îşi ia rămas-bun de la fetiţă.

h2: Mama fetiţei este încă internată

Uciderea Lisei Dmitrieva, care avea sindromul Down, în timp ce era împinsă într-un cărucior într-o piață aglomerată, a fost mediatizată în întreaga lume, devenind un simbol emoționant al costului pe care îl plătesc civilii în urma invaziei Rusiei, transmite The Guardian.

Purtând o coroană de flori albe, Liza a fost înmormântată duminică, în timp ce un preot ortodox a izbucnit în lacrimi și le-a spus rudelor plângând că "răul nu poate învinge".

Bunica Lisei, Larisa Dmitrieva, a mângâiat-o pe copilă în timp ce aceasta era așezată într-un sicriu deschis cu ursuleți de pluș într-o catedrală din Viniţa.

"Uite, floarea mea! Uite câți oameni au venit la tine", a spus Larisa.

Tatăl Lisei, Artem Dmitriev, a rămas tăcut, cu lacrimi curgându-i pe față. Mama fetei, care este grav rănită, este internată în spital.

"Lumii nu-i pasă. Vede ce se întâmplă, dar nu ne protejează. De câte ori am cerut să se închidă cerul? Iar lumea se uită doar la modul în care Ucraina este ucisă. Copiii noștri sunt uciși, soldații noștri și poporul nostru. Protejați-ne de acest tiran pentru că, după noi, va merge mai departe și va distruge totul", a declarat Irina reporterilor.

Televiziunile din Rusia spun că armata nu atacă civili

În timp ce ucrainenii îşi îngroapă copiii, în Rusia televiziuniile de stat sunt de neoprit şi spun că trupele ruseşti nu atacă ţinte civile, ci elimină forţe armate ale Ucrainei.

Televiziunea rusă de stat a relatat despre atacul cu rachete de la Viniţa, în care au fost ucişi 24 de persoane, inclusiv doi băieţi de șapte ani şi de opt ani și o fetiță de patru ani, pretinzând că orice acuzație că civilii ar fi fost o ţintă este doar propagandă a "regimului ucrainean", potrivit jurnalistei Julia Davis, sancţionată de Rusia în luna mai.

Ministerul rus al Apărării a justificat vineri atacul cu rachete asupra orașului ucrainean Vinița prin faptul că clădirea de birouri bombardată ar fi fost folosită de oficiali militari ucraineni pentru a se întâlni cu furnizori de arme străini, relatează Reuters.

Cel puțin 352 copii au fost uciși în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, iar alți 652 au fost răniți, potrivit procuraturii generale de la Kiev. Bilanțul nu ia în calcul victimele din zonele ocupate sau cele în care se dau lupte.

------------