Cel puţin opt persoane au fost ucise joi de un atac cu rachete ruse asupra orașului Viniţa, din centrul Ucrainei, care se află la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, a anunțat biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters. Armata ucraineană a declarat că atacul a fost efectuat cu rachete Kalibr lansate de pe un submarin din Marea Neagră.

Oraşul Viniţa a fost zguduit de un atac cu racheteFoto: Ukrainian Emergency Service / AP / Profimedia

UPDATE 22:45

Numărul morților în atacul rusesc cu rachete asupra orașului Vinița crește la 23, inclusiv 3 copii, relatează Kyiv Independent.

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, 66 de persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite în urma atacului din 14 iulie din centrul orașului Vinița.

Update 17.20

Serviciile de urgenţă au găsit 22 de morţi din care doar şase au fost identificaţi până acum, a anunţat şeful poliţiei naţionale Ihor Klymenko, pe Facebook.

Acesta susţine că ar putea fi nevoie de o identificare prin teste ADN pentru restul victimelor. Trei persoane date dispărute au fost găsite, una decedată, alte două rănite.

39 de persoane încă sunt căutate de poliţişti. Aproape de 100 de persoane au fost rănite în urma atacului şi peste 50 de clădiri au avut de suferit de pe urma atacului.

UPDATE 17:01

Serviciul de stat de urgență al Ucrainei spune că 46 de persoane sunt în continuare considerate dispărute, iar 52 au fost rănite, inclusiv trei copii.

Dintre aceștia, 34 sunt considerați a fi în stare gravă. 55 de clădiri și 40 de mașini au fost avariate în urma atacului, potrivit The Guardian.

Numărul persoanelor decedate a rămas deocamdată în continuare la 20.

Update 14:22

Bilanțul victimelor a crescut la 20 de morți, dintre care trei sunt copii, a anunţat şeful poliţiei naţionale, Ihor Klymenko, pe Facebook. Acesta a mai precizat că 15 persoane sunt date dispărute.

Update 14:12

Bilanţul atacului a urcat la 17 morţi, inclusiv doi copii, a anunțat parchetul general al Ucrainei, citat de Reuters.

Clădirile rezidențiale, precum și spațiile administrative și de birouri au suferit "pagube și distrugeri semnificative" în atacul despre care armata ucraineană a declarat că a fost efectuat cu rachete Kalibr lansate de pe un submarin din Marea Neagră.

Update 13:24

Aproximativ 90 răniţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, spune şefului poliţiei naţionale, Ihor Klymenko, pe Facebook.

Acesta a mai precizat că sediul unui centru medical a fost, de asemenea, distrus.

Poliția din Viniţa a deschis o linie telefonică pentru căutarea persoanelor date dispărute.

Update 13:19

Şeful diplomaţiei ucrainene publică noi imagini de la atacul din Viniţa, spunând că ruşii vor fi judecaţi pentru fiecare picătură de sânge şi lacrimi vărsate.

Update 13:03

Bilanţul a urcat la 12 morţi, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

Update 12:44

8 persoane au fost ucise și 30 au fost rănite, potrivit celui mai recent bilanţ, potrivit şefului poliției naționale, Ihor Klymenko.

------

Poliția a declarat că trei rachete au lovit o clădire de birouri din centrul orașului Viniţa, care are peste 370.000 de locuitori, iar clădirile rezidențiale din apropiere au fost avariate. Serviciul de stat pentru situații de urgență a declarat că opt civili au fost uciși și opt răniți.

Printre victime se numără şi un copil.

50 de maşini dintr-o parcare au fost avariate de incendiul provocat de atac.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe canalul său de Telegram imagini din Viniţa.

"Atac cu rachete în centrul orașului. Există răniți și morți, printre care și un copil mic. În fiecare zi, Rusia distruge populația civilă, ucide copii ucraineni, trimite rachete spre obiective civile. Unde nu există nimic militar. Ce este aceasta, dacă nu un act deschis de terorism? Inumani. O țară ucigașă. O țară teroristă", a scris Zelenski în mesajul de pe Telegram.

O fotografie arăta un cărucior abandonat, răsturnat pe stradă, lângă care află o parte a unui picior.

Oraşul Viniţa are peste 370.000 de locuitori şi se află la aproximativ 200 km sud-vest de capitala ucraineană Kiev, fiind departe de principalele linii ale frontului din estul și sudul Ucrainei.

Rachetele ar fi lovit parcarea blocului de birouri cu nouă etaje, în jurul orei locale 10.50, a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, potrivit Reuters.

Oraşul a mai fost lovit la începutul invaziei

Pe 6 martie, aeroportul din oraşul Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, a fost distrus în urma unor atacuri cu rachete ale armatei ruse, a anunţat atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

---------------