Aeroportul din oraşul Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, a fost distrus vineri în urma unor atacuri cu rachete ale armatei ruse, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut duminică un nou apel către NATO să închidă spațiul aerian al Ucrainei.

Atac cu rachete asupra aeroportului din VinitaFoto: Captura
  • ''Tocmai am fost informat despre lovituri cu rachete împotriva orașului Viniţa. Aeroportul a fost complet distrus (...)
  • Continuă să ne distrugă infrastructura, viața pe care am construit-o noi și părinții noștri, bunicii noștri, multe generații de ucraineni.
  • Repetăm ​​în fiecare zi - închideți cerul deasupra Ucrainei. (...) Vă rog să creați o zonă umanitară fără rachete, fără bombe aeriene.
  • Suntem oameni și este datoria voastră să ne protejați, să protejați civilii și o puteți face.
  • Dacă nu o faceți, măcar să ne dați avioane ca să ne putem apăra, pentru că altfel rămâne doar concluzia - vreți să fim uciși foarte încet”, a spus Zelenski, înttr-un nou mesaj transmis duminică pe Telegram, conform CNN.

Vinița este un oraş cu o populaţie de aproape 370.000 de locuitori.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă de joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe. „Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el.

Membrii NATO au respins însă cererea Kievului.

„Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană - n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări'”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vineri după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ai statelor NATO.

El a spus că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei „întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă”.