Un britanic capturat de separatiştii pro-ruşi şi ţinut prizonier în autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei i-a cerut ajutorul premierului britanic Boris Johnson, într-un interviu pentru o televiziune rusească, rugându-l să intervină pentru a fi eliberat, altfel riscă pedeapsa cu moartea, transmit BBC şi The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

John Harding, care are în jur de 50 de ani și este originar din Sunderland, a fost intervievat de un prezentator de televiziune din Rusia.

În timpul interviului, John Harding spune că ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea.

"I-aș spune lui Boris Johnson, dacă puteți ajuta, dacă îl puteți influența pe președintele Zelenski, dacă îl puteți influența pe președintele Republicii Populare Donețk sau dacă îl puteți influența pe președintele Putin, atunci vă rog să o faceți. Viețile oamenilor depind de acest lucru. Așa că, dacă puteți, vă rog să ajutați. Pentru că, altfel, eu risc pedeapsa cu moartea, prietenii mei riscă pedeapsa cu moartea", a spus John Harding în trimpul interviului.

Interviul a fost postat pe canalul de Telegram al jurnalistei ruse Kim Marina, potrivit Sky News.

Ministerul britanic al afacerilor externe spune că John Harding a fost capturat în luna mai, când trupele ucrainene cu care lupta la oțelăria Azovstal au fost forțate să se predea.

John Harding este din 2018 paramedic în regimentul Azov, făcând parte din Garda Naţională a Ucrainei.

Prietenii și familia britanicului au confirmat pentru BBC că el este cel care apare în interviul luat de jurnalista rusă, iar familia sa este sprijinită de ministerul britanic al afacerilor externe.

John Harding a declarat anterior pentru BBC că a călătorit acolo pentru a-și folosi abilitățile de medic, pentru a ajuta în lupta împotriva separatiştilor pro-ruși.

Şi alţi britanici au fost capturaţi, unul dintre ei murind în detenţie

Alți doi britanici, Aiden Aslin și Shaun Pinner, care au fost, de asemenea, capturați în Mariupol, au fost condamnați la moarte de către un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk.

Aiden Aslin, Shaun Pinner şi John Harding s-au mutat în Ucraina cam în aceeași perioadă.

Săptămâna aceasta, Paul Urey, un britanic care oferea asistenţă umanitară în Ucraina, a murit în timp ce era deținut de separatiștii pro-ruși din Doneţk, considerându-l "mercenar".

Oficialii din autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că acesta a murit în captivitate la 10 iulie din cauza unor probleme de sănătate și a "stresului".

------------