Președintele Vladimir Putin a felicitat sâmbătă trupele rusești pentru „eliberarea" regiunii Lugansk din estul Ucrainei, o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară din Ucraina.

Vladimir Putin, la KremlinFoto: Russian Government / Alamy / Alamy / Profimedia

În cadrul unei întâlniri televizate cu ministrul Apărării Serghei Șoigu, Putin a declarat că trupele implicate în operațiunea de cucerire a regiunii Lugansk ar trebui să se odihnească, dar că alte unități militare ar trebui să continue lupta.

Intervenția liderului de la Kremlin vine în contextul în care, vineri, șeful administraţiei militare ucrainene din Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat că trupele ruse nu reuşesc să ajungă la frontiera administrativă a regiunii şi să spargă apărarea forţelor armate ucrainene. „Ruşii nu reuşesc să spargă apărarea forţelor armate ucrainene în două aşezări", potrivit lui Gaidai.

Șoigu ordonă intensificarea operațiunilor în toată Ucraina

Potrivit unui comunicat postat sâmbătă pe site-ul Ministerului rus al Apărării, Șoigu a ordonat unităților militare rusești care operează în toate zonele din Ucraina să își intensifice operațiunile.

În comunicat se afirmă că Șoigu „a dat instrucțiunile necesare pentru a intensifica în continuare acțiunile grupurilor din toate zonele operaționale pentru a exclude posibilitatea ca regimul de la Kiev să lanseze lovituri masive cu rachete și artilerie asupra infrastructurii civile și a locuitorilor din așezările din Donbas și din alte regiuni".

Probabil că forțele rusești au început vineri să iasă din pauza operațională, a spus Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

-----------