O berărie din Munchen a găsit o modalitate inedită de a învinge penuria de ulei de gătit din Europa, oferindu-le clienților posibilitatea să plătească berea cu ulei de floarea-soarelui, pentru a asigura stocuri abundente pentru a prăji mult râvnitele şnitele, scrie Reuters.

PubFoto: Dreamstime.com

În condițiile în care Ucraina și Rusia asigurau aproximativ 80% din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui, multe țări europene, inclusiv Germania, au văzut cum rezervele s-au redus de când Rusia a invadat ţara vecină pe 24 februarie.

Managerii de la Giesinger Brewery, o fabrică de bere și un pub din orașul Munchen, situat în sudul țării, cred că ar putea avea soluția, oferind iubitorilor de bere un litru din berea lor preferată pentru aceeași cantitate de ulei de floarea-soarelui.

"Totul a apărut pentru că pur și simplu am rămas fără ulei în bucătărie și de aceea trebuie să fim inventivi", a declarat managerul pub-ului, Erik Hoffmann, pentru Reuters.

Uleiul de floarea-soarelui, greu de găsit pe rafturile din magazine

Sticlele de ulei de rapiță și de floarea-soarelui lipsesc adesea de pe rafturile supermarketurilor din Germania de la invazia Rusiei în Ucraina, iar multe magazine raționalizează numărul de sticle pe client.

"A face rost de ulei este foarte dificil... dacă ai nevoie de 30 de litri pe săptămână și primești doar 15 în schimb, la un moment dat nu vei mai putea să prăjești un şniţel", a spus Hoffmann, adăugând că până acum clienții au schimbat 400 de litri.

În timp ce un litru de bere costă aproximativ 7 euro în barurile germane, o sticlă de un litru de ulei de floarea-soarelui se vinde cu aproximativ 4,5 euro - ceea ce face ca oferta să fie tentantă pentru mulți clienți.

Moritz Baller a cumpărat 80 de litri de ulei de floarea-soarelui în Ucraina în timpul unei călătorii pentru a livra ajutor umanitar, schimbând transportul cu opt lăzi de bere pentru petrecerea de ziua sa.

"Campania este mișto. Putem obține bere ieftină și, da, este ajutată și fabrica de bere Giesinger Brewery", a spus Moritz Beller.

Sursă foto: Dreamstime.com