Republica Moldova a primit angajamente în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro în cadrul conferinței donatorilor ce s-a ținut vineri la București, a declarat un oficial pentru Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba de Conferinţa ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o iniţiativă Germania - Franţa - România, la care a participat Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, alături de omologul său român, Bogdan Aurescu, şi de secretarul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.

„De ce dedicăm atâta energie pentru R. Moldova? Pentru că, pentru mine, politica externă înseamnă să faci o diferență. S-ar putea să nu avem puterea de a opri războiul din Ucraina astăzi sau mâine, din cauza brutalității Rusiei”, a scris Baerbock pe Twitter după eveniment.

„Dar avem mijloacele de a ajuta o țară democratică pentru a preveni ca ea să fie strivită de efectele acestui război. De aceea este atât de important să trimitem un mesaj cu ajutorul platformei noastre MoldovaSupportPlatform. Nu doar cu cuvinte, ci și cu acțiuni. Da, putem face o diferență”, a adăugat ea.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat joi că este nevoie de modernizarea armatei naționale.

Ea a insistat că R. Moldova rămâne o țară pașnică, dar agresiunea Rusiei în Ucraina face ca dotarea armatei cu echipamente moderne să devină o prioritate, pentru că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru cel mai sumbru scenariu.

La summitul de luna trecută de la Bruxelles, liderii UE au acceptat Ucraina și Republica Moldova ca țări candidate la aderare, dar ambele țări vor avea de parcurs un drum lung până la integrarea în Uniune. Rusia a declarat că decizia UE va avea consecințe negative înseamnă că blocul celor 27 de națiuni "înrobește" țările vecine.