Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock a declarat, vineri, la Bucureşti, că Republica Moldova „nu este singură" şi a anunţat un grant suplimentar pentru această ţară, în valoare de până la 77 de milioane de euro, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Baerbock participă la Conferinţa ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o iniţiativă Germania - Franţa - România, alături de omologul său român, Bogdan Aurescu, şi de secretarul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.

Ministrul german de Externe a reamintit că Platforma a fost inaugurată în urmă cu trei luni, la Berlin, şi a menţionat statutul actual al Republicii Moldova - stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„M-am bucurat că am putut iniţia această platformă alături de prietenii noştri din România şi Franţa, lucru care arată că Europa este puternică, în special în momente de criză", a precizat ea, înainte de începerea conferinţei.

Aurescu: Nu există „luxul" de a pierde timp preţios

La rândul său, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, le-a spus participanţilor că nu există „luxul" de a pierde timp preţios şi a subliniat importanţa oferirii de granturi directe.

"Lumea s-a schimbat dramatic de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu ştim cât timp Ucraina şi poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenţei şi dreptului lor suveran şi legitim de a-şi alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populaţiei civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Viniţa - un act inacceptabil, revoltător şi o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional", a declarat ministrul român de Externe.

El a subliniat că, în fiecare zi, "războiul trimite unde de şoc mult mai departe de graniţele Ucrainei".

"Şi acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova - un stat vulnerabil şi expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului", a adăugat el.

Aurescu a arătat că şi înainte de război Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică. "Odată cu declanşarea războiului, s-a adăugat un nou şi complex mix de ample provocări, printre care creşterea dramatică a preţurilor la energie, inflaţia ridicată, perturbarea lanţurilor de aprovizionare, pierderea de oportunităţi comerciale şi urgenţa umanitară declanşată de afluxul masiv de refugiaţi", a adăugat el, precizând că "bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă".

Oficialul francez, la rândul său, a anunţat că următoarea conferinţă a acestei platforme va fi organizată la Paris, până la finalul anului. "Suntem aici pentru că avem nevoie de susţinere internaţională pentru această ţară", a arătat Chrysoula Zacharopoulou.