Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a făcut miercuri un nou apel către Occident să livreze Ucrainei mai multe arme şi să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, după ce Moscova a anunțat extinderea ofensivei sale în Ucraina, potrivit France Presse.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro KulebaFoto: Olivier Matthys / AP - The Associated Press / Profimedia

"Ruşii vor sânge, nu negocieri. Lansez un apel tuturor partenerilor să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei şi să accelereze livrările de arme către Ucraina", a transmis Kuleba printr-un mesaj postat pe Twitter.

El a reacţionat astfel la anunţul făcut de omologul său rus Serghei Lavrov că Moscova nu s-ar mai concentra "doar" pe estul Ucrainei şi că negocierile dintre cele ouă ţări nu ar avea "niciun sens" în situaţia actuală.

"Mărturisirea ministrului rus de externe despre visul său de a cuceri mai multe teritorii ucrainene dovedeşte că Rusia respinge diplomaţia şi se concentrează asupra războiului şi terorii", a spus ministrul ucrainean de Externe.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii, a relatat agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

Lavrov a adăugat că obiectivele Rusiei se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va livra arme cu rază lungă de acțiune Kievului, a precizat agenția.

De asemenea, șeful diplomației Rusiei a declarat că nu are sens să se reia discuțiile de pace cu Kievul în acest moment.

Atunci când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, președintele Vladimir Putin a negat orice intenție de a ocupa teritorii ucrainene, afirmând că scopul său este de a demilitariza și „denazifica" țara - o declarație respinsă de Kiev și de Occident ca fiind un pretext pentru un război de expansiune de tip imperial.

După ce a eșuat în încercarea de a cuceri capitala Kiev, Ministerul rus al Apărării a declarat la 25 martie că prima fază a operațiunii speciale a fost finalizată și că se va concentra acum pe „atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului".

Aproape patru luni mai târziu, aceasta a cucerit Lugansk, una dintre cele două regiuni care formează Donbasul, dar rămâne departe de a o captura în totalitate pe cealaltă, Donețk.

Cu toate acestea, forțele rusești au cucerit deja teritorii mult dincolo de Donbas, în special în regiunile sudice Zaporojie și Herson, și continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra orașelor din Ucraina.

https://www.aliexpress.com/