​Imagini publicate de ruși arată cum au folosit drone kamikaze împotriva unor poziții ucrainene în zona Herson.

Atacuri cu drone kamikaze rusestiFoto: Colaj foto

Dronele kamikaze, așa numitele loitering munitions (trad. muniții rătăcitoare) care pot zbura mult timp, pot găsi o țintă și apoi o atacă detonându-se direct, au început să fie din ce în ce mai folosite în războiul din Ucraina încă din primăvară. Dronele Switchblade donate de americani Ucrainei au fost capul de afiș, însă rușii folosesc sisteme similare încă de mai demult.

Într-o serie de imagini recent publicate, filmate atât cu camerele dronelor kamikaze, cât și din alte drone de supraveghere, rușii arată cum au atacat poziții ale militarilor ucraineni din zona Herson cu drone kamikaze Zala Kyb sau Zala Lancet.

Nu este clar însă din imagini dacă dronele respective chiar au și lovit ceva de valoare, dacă a provocat pagube unor echipamente militare sau dacă a ucis sau rănit soldați ucraineni.

Dronele kamikaze ZALA folosite de Rusia

Cele mai folosite drone kamikaze ale Rusiei se numesc ZALA KYB, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” - aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

Zala Aero mai produce și drone Zala Lancet, un model mai nou, cu o rază tot de circa 40 de km, dar cu mai multe configurații disponibile și care poate căra de la 1 kg până la 3 kg de explozibil. Despre modelul Lancet se spune că are o viteză în picaj de peste 300km/h, mult mai mare decât celelalte modele kamikaze.

VEZI ȘI:

-------------