​Vladimir Putin va discuta cu oficiali turci despre exporturile de cereale blocate la Marea Neagră, în marja vizitei la Teheran, unde se va întâlni cu omologul său turc Erdogan. Uniunea Europeană a acordat Kievului încă o tranșă de 500 de milioane de euro ajutor pentru dotarea armatei. Soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, se află la Washington și va fi primită la Casa Albă de Prima Doamnă a SUA, Jill Biden.

Olena Zelenska, primita la Casa Alba de președintele Biden si sotia sa, JillFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de marți, ziua 146 a războiului, LIVETEXT:

07:30Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, îl găsiți aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

00:08SUA pregătesc un nou ajutor miliar pentru Ucraina, inclusiv sisteme HIMARS, în timp ce Rusia pregătește teritoriul pentru a anexa teritorii ucrainene - John Kirby

23:48Rusia spune că vrea să reconstruiască Donbasul cu ajutorul Coreei de Nord

23:32La periferia Kievului, pe lângă șiruri nesfârșite de blocuri de apartamente în stil sovietic, există un centru de reabilitare plin de soldați ucraineni răniți pe linia frontului. Printre ei, Stepan Kaplunov, care este de fapt rus care a luptat de partea Ucrainei împotriva propriei țări. CNN prezintă povestea lui, atingând complexitatea acestui război care nu se rezumă la câmpul de luptă.

Soția președintelui Zelenski, primită la Casa Albă, înaintea unui discurs în fața Congresului american

23:07 Ungaria ar fi anunțat subit că va permite trimiterea de arme către Ucraina prin teritoriul său (presa ucraineană)

22:34 Andrei Yermak, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski a declarat marți că astăzi singurele negocieri care au loc în momentul de față cele privind deblocarea porturilor ucrainene.

„Ele au loc la nivelul armatei noastre și la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, dar numai prin medierea ONU”, a precizat el.

22:12 Fostul procuror general al Ucrainei Irina Venediktova a negat că în biroul ei ar fi activat colaboratori, afirmând că „colaboratorii sunt acei oameni care au lucrat în teritoriul ocupat. Acesta nu este un teritoriu ocupat”.

Ea a mai spus în cadrul unui interviu acordat CNN că lupta împotriva trădătorilor și colaboratorilor a fost o prioritate de vârf pentru biroul ei și „a fost foarte deschis în această privință”.

„Acum, președintele joacă rolul de comandant șef. Își înțelege tactica și strategia. Și ia decizii pe baza opiniilor sale”, a spus ea, refuzând să comenteze decizia pentru a nu oferi muniție propagandei ruse.

21:47Soții Biden au primit-o marți pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Casa Albă

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, se află la Casa Albă, într-o întâlnire cu omoloaga sa Jill Biden, înainte de apariția ei de miercuri în fața membrilor Congresului.

Joe Biden i-a înmânat soției Zelenski un buchet mare de flori, în timp ce soția președintelui a îmbrățișat-o.

21:44Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că Teheranul și Moscova trebuie să rămână vigilente împotriva „minciunii occidentale”, solicitând o cooperare pe termen lung între Teheran și Moscova, a raportat televiziunea de stat, relatează The Guardian.

Referindu-se la criza din Ucraina, Khamenei a spus:

  • „Războiul este un eveniment dur și dificil, iar Iranul nu este deloc mulțumit că oamenii obișnuiți suferă de pe urma lui.
  • Dolarul american ar trebui să fie eliminat treptat din comerțul global”.

21:22 VIDEO Soldații ucraineni au prezentat una dintre armele mai puțin obișnuite pe care le au în dotare

21:10Un voluntar suedez care lupta de partea Ucrainei a fost ucis în regiunea Donețk.

Potrivit postului de televiziune suedez SVT, un voluntar de 28 de ani din Suedia a fost ucis după ce a fost lovit în piept de o grenadă, potrivit The Kyiv Independent.

Bărbatul a fost anterior locotenent în cadrul Forțelor Aeriene Suedeze și a ajuns în Ucraina ca parte a Legiunii Internaționale.

20:47Statele Unite acuză Rusia că folosește copii-soldați

Ucraina anunță că se pregătește să atace Crimeea

20:23Recompense de 100 de dolari pentru ucrainenii care îi denunță pe trădătorii de țară și colaboratorii rușilor

20:08Ucraina se pregătește să atace Crimeea: Rusia va trebui să o părăsească dacă mai dorește să existe ca țară

19:47 FOTO Inclusiv jurnaliștii de la Kremlin ironizează vizita făcută de Vladimir Putin în Iran

19:40 Lideri militari retrași din activitate vor ajuta Ucraina să achiziționeze echipamente de protecție pentru soldați

Livrările de gaze ruseşti via conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate joi

19:00Fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream 1 au crescut pentru a doua oară marți, arată datele de pe site-ul său, cu debite de 23.681 kwh/h între orele 14.00 și 16.00 GMT, relatează Reuters. Asta, în timp ce două surse apropiate subiectului au declarat pentru Reuters mai devreme că livrările de gaze ruseşti via conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate, joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă care au fost programate până pe 21 iulie.

18:32Separatiștii din Donețk acuză forțele ucrainene că au amplasat MLRS lângă depozite de cereale și blocuri, în timp ce Rusia continuă să bombardeze ținte civile

17:50„Sânge și țipete”. Povestea unui băiat de 16 ani, ținut ostatic de ruși și pus să spele podelele celulei în care erau torturați conaționalii lui

17:44VIDEO Un aliat al lui Vladimir Putin spune că Rusia, nu SUA, este liderul lumii libere: „Noi suportăm principala povară”

Rusia va avea „cerințe mai dure” în discuțiile cu Kievul, dacă sunt reluate negocierile - deputat rus

17:30Zelenski continuă epurarea serviciilor de securitate. Șeful SBU și procurorul general, demiși de Rada Supremă a Ucrainei

16:56Rusia va avea „cerințe mai dure” în discuțiile cu Kievul, dacă sunt reluate negocierile - deputat rus

16:40 VIDEO Cel mai cunoscut militar american din Ucraina prezintă imagini fără precedent din timpul luptelor: „Ucrainenii sunt un animal diferit acum”

16:29 Ambasada Rusiei în India a anunțat marți că are cunoștință de faptul că o navă cargo rusească a fost reținută în portul Cochin.

„Ambasada Rusiei în India este la curent cu reținerea unei nave cargo rusești în portul indian Cochin, la bordul căreia a fost livrată o încărcătură militară pentru forțele armate indiene", a anunțat ambasada, potrivit ANI, citată de Reuters.

„Ambasada a trimis ministerului afacerilor externe al Indiei o cerere oficială în care cere explicații cu privire la circumstanțele incidentului. De asemenea, am cerut ministerului să asigure respectarea necondiționată a drepturilor echipajului navei rusești", a declarat ambasada, citată de ANI.

Atacuri cu rachete ale rușilor în mai multe orașe

16:12Rușii au bombardat marți casele oamenilor din Sloviansk, iar mai multe persoane au rămas sub dărâmături, potrivit primarului orașului, scrie Kyiv Independent.

Potrivit primarului Sloviansk, Vadim Liakh, bombardamentele rusești au distrus case private în orașul din regiunea Donețk pe 19 iulie. Liakh a raportat ca sunt persoane rănite și că oameni se află încă sub dărâmături.

15:42Bilanțul morților în urma atacului rusesc din Vinița a ajuns la 25, potrivit autorităților locale citate de Kyiv Indepndent. Încă o femeie a murit în spital din cauza rănilor grave, în vreme ce alți 54 de civili rămân internați, dintre care 8 sunt în stare critică. Amintim că o rachetă rusească a lovit orașul Vinița pe 14 iulie, președintele Volodimir Zelenski calificând atacul ”un act de terorism”.

14:53Oleksandr Klimenko, un anchetator cu experienţă, a fost desemnat să conducă procuratura anticorupţie, în aşteptarea aprobării procurorului general al ţării, a anunţat marți Rada Supremă a Ucrainei, relatează Reuters.

14:30Resursele economice ale marilor bănci rușești vor fi deblocate după ce Uniunea Europeană va modifica, miercuri, sancţiunile impuse Rusiei, proces de care ar putea fi nevoie pentru a reduce blocajele apărute în comerţul mondial cu alimente şi îngrăşăminte, arată un document de lucru consultat marți de Reuters.

14:04 Cel puțin o persoană a fost ucisă marți într-un atac cu rachete rusești asupra centrului orașului Kramatorsk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, citat de Reuters.

Pavlo Kirilenko susține că atacul a provocat explozii puternice și un incendiu într-o clădire rezidențială.

"Rușii au lovit partea centrală a orașului... În prezent se știe despre cel puțin un civil mort", a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Procurorul general al Ucrainei, revocat

13:56Parlamentul de la Kiev a aprobat revocarea din funcție a procurorului general Irina Venediktova și a șefului serviciului secret Ivan Bakanov, prietenul din copilărie al președintelui Volodimir Zelenski. Zelenski anunțase duminică seara schimbarea acestora din funcții invocând faptul că mulți dintre subordonații lor ar fi comis acte de trădare în favoarea Rusiei, fără ca instituțiile pe care le conduceau să ia măsuri rapide. (Kyiv Independent)

13:18Atacuri ale forțelor ucrainene la Herson

În cursul dimineții, artileria ucraineană ar fi lovit podul Antonovski de pe Nipru, care leagă orașul Herson de restul regiunii.

Orașul Herson se află pe malul nordic al Niprului, iar Podul Antonovski leagă orașul de cea mai mare parte a regiunii, care este, de asemenea, ocupată de Rusia. Rusia ocupă în prezent orașul Herson și teritoriile dinspre nord-vestul orașului Nikolaev. Orice contraofensivă ucraineană ar presupune recucerirea Hersonului și ar împinge forțele rusești înapoi pe malul de sud al râului.

12:50 Comisia Europeană crede că Rusia nu va mai da drumul la gaze către Germania

12:43Reuters a emis o erată precizând că televiziunea de stat din Iran a greșit atunci când a spus că Putin a ajuns în țară, acesta fiind în continuare în drum spre Teheran.

12:28Ministerul rus al apărării a anunțat marți că forțele sale au distrus depozite de muniții din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, în care erau depozitate arme furnizate Kievului de către Statele Unite și țări europene, informează Reuters. Armata rusă nu a precizat câte depozite au fost distruse sau ce arme erau stocate acolo.

Reuters nu a reușit să verifice independent aceste informații.

Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, după ce rachetele rusești au lovit orașul Odesa, în cursul nopții, a declarat marți un oficial militar ucrainean citat de CNN, care a precizat că ținte civile din oraș au fost vizat de șapte rachete de croazieră Kalibr lansate din Marea Neagră.

12:07VIDEO Epic Fail? Rușii și-ar fi doborât singuri un avion super-modern Suhoi Su-34M

„Rusia nu a fost izolată, e pură ficțiune"

12:00Rusia neagă că ar fi fost izolată pe plan internațional

”Am acordat atenție declarației biroului de presă al Departamentului de Stat al SUA conform căreia țara noastră ar fi fost izolată de restul lumii din punct de vedere economic, politic, cultural și diplomatic. (...) Conducerea rusă este implicată activ în procesele internaționale și este în contact permanent cu șefii majorității țărilor lumii. În ceea ce privește declarațiile despre „izolarea” delegației noastre la reuniunea miniștrilor de externe G20 din Indonezia, aceasta este pur și simplul ficțiune. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o serie de întâlniri productive cu colegi din alte țări”, se arată într-o reacție a ambasadei Rusiei la Washington citată de The Guardian.

11:32Familiile poloneze primesc compensaţii pentru scumpirea cărbunelui

11:25Rusia se luptă să susțină ofensiva militară eficientă în condițiile în care se confruntă cu o dilemă: să trimită rezerve în Donbas sau în sudul regiunii Herson, unde Ucraina ar putea declanșa o contraofensivă? Astfel, potrivit ultimului raport al ministerului britanic al apărării, avansul Rusiei în Donbas va fi probabil foarte lent din cauza lipsei de soldați.

11:16Zelenski cere parlamentului demiterea procurorului general, Irina Venediktova. Președintele Volodimir Zelenski a înaintat parlamentului o moțiune de revocare a procurorului general, după ce duminică anunțase destituirea acestuia, odată cu schimbarea șefului Serviciului de Securitate Ivan Bakanov, invocând un număr mare de presupuși trădători în rândul subordonaților lor.

Irlanda acordă prioritate refugiaților ucraineni la intrarea în țară

10:46Irlanda suspendă intrările fără viză în țară, pentru a face loc refugiaților ucraineni

10:30Medvedev: Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina

10:06Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în teritoriile controlate de ruși, în Donbas

09:51O tânără de 19 ani din Ucraina a născut într-un beci, asistată de doi militari ruși

Vladimir Putin în Iran, prima vizită după declanșarea războiului

09:46 Poliţia de Frontieră anunţă că 10.927 cetăţeni ucraineni au intrat luni în România, în scădere uşoară faţă de ziua precedentă. Începând cu 10 februarie (perioadă pre-război) și până luni, la ora 24.00, au intrat în România 1.614.109 de cetăţeni ucraineni.

09:43Vladimir Putin a ajuns în Iran, potrivit telezviunii de stat de la Teheran. Este prima vizită a lui Putin în afara spațiului fostei URSS, după declanșarea pandemiei.

09:22Rusia a pierdut în jur de 38.550 de soldați, de la debutul războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, la 24 februarie, potrivit ultimului bilanț al Statului Major al Armatei Ucrainei,

Moscova a mai pierdut: 1.691 tancuri, 3.892 blindate, 851 sisteme artilerie și 248 de sisteme MLRS, 220 avioane, 188 elicoptere, 167 rachete de croazieră, 15 ambarcațiuni.

09:16Momentul în care Olena Zelenska este primită de șeful diplomației americane Antony Blinken

Atacuri cu rachete la Odesa

08:31Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, după ce rachetele rusești au lovit orașul Odesa, în cursul nopții, a declarat marți un oficial militar ucrainean citat de CNN. Purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serhi Bratchuk, a declarat, într-o postare pe Telegram, că orașul a fost vizat de șapte rachete de croazieră „Kalibr” lansate din Marea Neagră. Șase dintre rachetele rusești au lovit zone civile, a mai spus Bratchuk. Trei case și cel puțin alte două clădiri au fost distruse în atac.

08:15Forțele ruse au continuat bombardamentele la Nikopol, lansând 40 de atacuri în cursul nopții, a precizat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentin Reznichenko, citat de Kyiv Independent. El a raportat că bombardamentele rusești au incendiat două întreprinderi industriale și au deteriorat clădiri rezidențiale și liniile electrice. Nu s-au înregistrat victime.

08:10Rusia riscă să genereze revoltă în rândul minorităților etnice, din cauza recrutărilor - Institutul pentru Studiul Războiului

07:50Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Tayyip Erdogan, se vor întâlni marți la Teheran pentru a discuta despre exportul de cereale ucrainene, potrivit unui consilier de la Kremlin.

07:46Zelenski: Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat / Peste 1.000 de localități au fost eliberate.

07:00 Jill Biden o va găzdui marţi pe prima doamnă a Ucrainei la Casa Albă.

Biden şi Zelenska s-au întâlnit pentru prima dată în persoană în luna mai, când Jill Biden a făcut o călătorie în Ucraina, după ce s-a întâlnit cu refugiați din România, la București.

00:14 Șase persoane au fost ucise într-un bombardament luni la Dzerjînsk, estul Ucrainei, unde Moscova pare să intensifice operațiunile în timp ce Uniunea Europeană pregătește terenul pentru noi sancțiuni, relatează AFP. Cei șase oameni au murit după ce un obuz a căzut asupra unui bloc de apartamente din Dzerjînsk, un oraș de aproximativ 30.000 de locuitori din regiunea Donețk.

00:02 Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, i-a spus şefului Statului-Major american, generalul Mark Milley, într-un apel telefonic că „situația de pe câmpul de luptă este stabilizată”, în mare parte datorită utilizării de către Ucraina a sistemelor de rachete M142 HIMARS, relatează Ukrainska Pravda.

23:25 Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell îndeamnă luni statele membre ale Uniunii Europene (UE) să ”înfrunte” ”explozia” preţurilor energiei şi alimentaţiei, consecinţe ale Războiului rus din Ucrana, relatează AFP, potrivit News.ro.

Forțele armate ucrainene au ajutat la evacuarea a 943 de civili, inclusiv 216 copii, din teritoriile ocupate din Harkov, o regiune de nord-est a Ucrainei. Potrivit guvernatorului regiunii Harkiv, Oleg Siniegubov, autoritățile și voluntarii au participat la evacuare, relatează Kyiv Independent. Statele Unite vor continua să furnizeze informații Ucrainei, în ciuda schimbărilor recente în cercul apropiat al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat luni Departamentul de Stat al SUA. Zelenski și-a revocat duminică șeful serviciului de securitate și procurorul superior din funcție. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat: ”Nu investim în personalități, investim în instituții. Avem o relație de partajare a informațiilor cu omologii noștri ucraineni... Continuăm să mergem mai departe cu asta.”

Sinteza principaleleor informații din ziua anterioară:

  • Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit luni cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Zelenska va fi primită marți, la Casa Albă, de Prima Doamnă a SUA Jill Biden. Soția lui Zelenski a început o serie de apariții importante la Washington.
  • Gazprom le-a spus clienților din Europa că nu poate garanta aprovizionarea cu gaz din cauza unor circumstanțe „extraordinare”, potrivit unei scrisori consultate de Reuters. Turcia a declarat că reluarea negocierilor dintre Ucraina și Rusia referitoare la deblocarea exporturilor de cereale la Marea Neagră, mediate de ONU la Istanbul ar putea fi reluate săptămâna aceasta, în timp ce un oficial turc a spus că „micile probleme” persistente ar trebui depășite.
  • Ucraina va rupe relațiile diplomatice cu Belarus dacă forțele sale trec granița în sprijinul invaziei ruse, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba într-un interviu pentru Forbes.
  • Miniștrii de externe din țările Uniunii Europene au aprobat încă 500 de milioane de euro finanțare destinată pentru livrarea de arme Ucrainei. Ajutorul total al UE ajunge astfel la 2,5 miliarde de euro.
  • Putin a spus că este imposibil să izolezi Rusia de restul lumii, adăugând că sancțiunile impuse de țările occidentale nu vor face ca dezvoltarea Rusiei să fie blocată.
  • Miniștrii de externe ai UE discută despre interzicerea importurilor de aur rusești pentru a reduce și mai mult finanțarea mașinii de război a Kremlinului. Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a declarat că interzicerea aurului rusesc este cea mai importantă măsură din noua tranșă de sancțiuni.