Guvernatorul regiunii Nikolaev, teritoriu din sudul Ucrainei care este bombardat constant, a anunțat marți o recompensă de 100 de dolari pentru cei care vor ajuta la identificarea și denunțarea persoanelor care colaborează cu rușii, relatează AFP.

Cladire guvernamentala din Nikolaev bombardata de rusiFoto: Laine Nathan/Abaca Press/Profimedia Images

Într-o declarație pe contul său Telegram, guvernatorul Vitali Kim invită cetățenii să ofere informații despre „cei care dezvăluie ocupanților locurile de desfășurare a trupelor ucrainene” sau îi ajută pe ruși ajută să stabilească coordonatele potențialelor ținte de bombardare.

„După verificarea atentă și confirmarea informațiilor furnizate, veți primi o recompensă de 100 de dolari”, a scris el.

Guvernatorul a mai indicat că intenționează să „închidă” orașul Nikolaev pentru câteva zile pentru a neutraliza trădătorii și colaboratorii ruși.

"Vrem să punem capăt. Luăm în considerare restricții de circulație. Avem o bază de date mare. Vom închide orașul pentru câteva zile, vom merge și vom bate la ușa oamenilor răi", a spus el.

Aceste declarații vin într-un moment în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful serviciilor speciale și pe procurorul general, acuzându-i că nu au făcut suficiente eforturi pentru a lupta împotriva spionilor și colaboratorilor Moscovei.

Preşedintele ucrainean însuşi recunoscuse că au fost declanşate 651 de urmăriri penale pentru înaltă trădare şi colaboraţionism, fiind vizaţi în special responsabili ai parchetelor.

Volodimir Zelenski a demis marţi mai mulți ofiţeri de rang înalt din serviciul de securitate al Ucrainei ca parte a unei ample campanii de curăţare în rândul instituțiilor cheie la aproape cinci luni de când armata lui Vladimir Putin a început invazia.

Rusia a infiltrat agenți în Ucraina în ultimii 30 de ani

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, a declarat marţi că Federaţia Rusă şi-a implantat agenţi timp de 30 de ani în Ucraina, extinzând şi consolidând reţelele acestora, de aceea statul ucrainean se confruntă astăzi cu o situaţie complicată, potrivit Unian.

Demiterea lui Ivan Bakanov din funcţia de şef al SBU a fost aprobată de 265 de deputaţi, faţă de minimul necesar de 226 de voturi, iar cea a Irinei Venediktova, de la conducerea Parchetului General, de 264 de parlamentari, au indicat pe Telegram deputaţii Oleksii Goncearenko şi Iaroslav Jelezniak, notează AFP.

Urmărește ultimele evoluții din a 146-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.