Irlanda a suspendat călătoriile fără vize pentru refugiații care vin din numeroase ţări europene, pentru a face loc mai multor refugiaţi ucraineni, notează marţi politico.eu citat de Agerpres.

Copii refugiați din UcrainaFoto: Salvati Copiii Romania

Anunţul făcut luni seară de Dublin intervine după ce Irlanda, care găzduieşte deja peste 43.000 de ucraineni, nu dispune de alte locuri, în adăposturi, pentru refugiaţi din Ucraina întrucât acestea sunt ocupate de refugiaţi veniţi din alte ţări.

Drept rezultat, sute de ucraineni, majoritatea femei şi copii, care au sosit în Irlanda din 14 iulie au ajuns să doarmă pe jos într-o clădire dezafectată a aeroportului din Dublin şi, începând de marţi, vor fi adăpostiţi temporar într-un sat de corturi situat la nord de capitala irlandeză.

Decizia Dublinului va afecta călătoriile fără viză pentru refugiaţii care sosesc din Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Germania, Islanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Ţările de Jos şi Ungaria.

Cele 20 de ţări sunt, la fel ca Irlanda, semnatare ale Acordului Consiliului Europei privind abolirea vizelor pentru refugiaţi, un pact din 1960 care le permite persoanelor în căutare de protecţie în una dintre ţările semnatare să călătorească fără viză în alt stat semnatar, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile. Acordul le oferă ţărilor membre opţiunea de a suspenda această prevedere.

Este prima dată când Irlanda face acest lucru. ''În ultimele luni, am văzut că exceptarea de viză prevăzută de acordul Consiliului Europei este exploatată'', a afirmat ministrul irlandez al justiţiei Helen McEntee. Unii refugiaţi 'intră pe teritoriul statului (Irlanda) şi ulterior solicită protecţie internaţională, în pofida faptului că li s-a acordat deja această protecţie de către un alt stat european'', a explicat McEntee. Pentru cel puţin următoarele 12 luni, asemenea refugiaţi vor putea intra în Irlanda doar dacă deţin viză.