Fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream 1 au crescut pentru a doua oară marți, arată datele de pe site-ul său, cu debite de 23.681 kwh/h între orele 14.00 și 16.00 GMT, relatează Reuters. Asta, în timp ce două surse apropiate subiectului au declarat pentru Reuters mai devreme că livrările de gaze ruseşti via conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate, joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă care au fost programate până pe 21 iulie.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Debitele prin conductă, principala sursă de gaze naturale care alimentează cea mai mare economie a Europei, au fost la zero din 11 iulie, când au început cele 10 zile de mentenanță anuală a conductei.

O creștere similară a avut loc cu două ore înainte, când debitele au sărit de la zero la 27.137 kwh/h pentru o oră de la 12.00 GMT. Debitele au fost de 29.000 kwh/h înainte de oprire, aproximativ 40% din capacitatea totală a conductei.

Conducta, care reprezintă mai mult de o treime din exporturile rusești de gaze naturale către Uniunea Europeană, a fost oprită pentru zece zile de întreținere anuală pe 11 iulie.

Sursele Reuters, care vorbesc sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei, au declarat că Nord Stream 1 ar trebui să reia operațiunile la timp, dar la o capacitate mai mică de aproximativ 160 de milioane de metri cubi pe zi.

Asta, în contextul în care marţi dimineaţa, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat că executivul comunitar nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanţă, care sunt programate să se încheie joi. "Plecăm de la ipoteza că nu va fi repus în funcţiune", le-a spus Hahn jurnaliştilor.

Luna trecută, Gazprom, companie controlată de statul rus, a redus exporturile de gaze prin conducta Nord Stream 1 până la 40% din capacitate, citând întârzierile apărute în returnarea unei turbine pe care firma Siemens Energy a trimis-o pentru reparații în Canada.

"Gazprom va reveni la nivelurile înregistrate înainte de 11 iulie", a spus una din sursele citate de Reuters, făcând referire la volumele de gaze aşteptate să fie livrate via Nord Stream 1 începând de joi.

Cotidianul rus Kommersant a informat şi el luni, citând surse din apropierea situaţiei, că turbina destinată Nord Stream 1 a fost trimisă de Canada spre Germania cu avionul la data de 17 iulie, după ce lucrările de reparaţii au fost finalizate. Cu toate acestea, una din surse a apreciat că este puţin probabil ca această turbină să fie reinstalată până la data de 21 iulie.

Conducta Nord Stream 1 este o rută importantă pentru aprovizionarea cu gaze a Germaniei şi a altor ţări din Europa Occidentală. Potrivit site-ului societăţii Nord Stream, gazele care sosesc în Germania, în oraşul Lubmin, continuă apoi să fie transportate în Belgia, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi 'alte ţări'.