Un grup de militari de rang înalt acum pensionați, din Statele Unite, Canada și Țările de Jos, va consilia Ucraina într-o campanie de achiziționare a echipamentelor de protecție pentru forțele de apărare ucrainene, a declarat marți un grup non-profit din Canada, relatează Reuters.

Militari ucraineni langa KramatorskFoto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Grupul este format din fostul comandant al forțelor americane în Afganistan David Petraeus, fostul comandant NATO Wesley Clark, precum și fostul șef olandez al apărării Dick Lodewijk Berlijn, potrivit Congresului Mondial al Ucrainei (UWC).

Grupul, despre care se așteaptă să crească, este condus de fostul șef de stat major al apărării canadiene, Rick Hillier.

Se va concentra pe aprovizionarea forței de apărare teritorială a Ucrainei cu echipament de protecție, cum ar fi căști, veste anti-glonț, ochelari de protecție balistică și truse medicale, a spus UWC într-un comunicat.

„Dacă îi putem ajuta să obțină echipamentul din Vest... îi putem ajuta să câștige acest război”, a spus Hillier într-o conferință de presă.

Invazia Ucrainei de către Rusia, în ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” pentru a-și asigura propria securitate, a declanșat sancțiuni ample asupra Moscovei și a reunit Occidentul pentru a sprijini Ucraina cu ajutor militar și umanitar.

Campania UWC a strâns până acum fonduri pentru a achiziționa și livra echipamente de protecție în valoare de 24 de milioane de dolari, inclusiv bandaje tip Israel, care sunt folosite pentru a opri sângerarea, și măști de gaz.