Statele Unite au plasat marți Rusia pe lista țărilor implicate în traficul de persoane, muncă forțată și ale căror forțe de securitate sau grupuri susținute de guvern recrutează sau folosesc copii-soldați, anunță agenția Reuters.

Copiii de la cresa rusaFoto: Captura video

Departamentul de Stat a inclus lista în raportul său anual privind traficul de persoane. Rusia apare frecvent în raport din cauza invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie și a ceea ce oficialii americani cataloghează drept vulnerabilitate în fața traficanților de persoane a milioanelor de ucraineni care au fost nevoiți să fugă din țara lor din cauza războiului.

Ambasada rusă de la Washington nu a dorit să ofere imediat comentarii asupra acuzațiilor formulate în raport.

Pe lângă Rusia, documentul enumeră Afganistanul, Myanmarul, Cuba, Iranul, Coreea de Nord și alte 5 țări ca fiind implicate în traficul de persoane, munca forțată, sclavia sexuală în lagăre de internare și recrutarea de copii-soldați.

Raportul conține de asemenea o listă separată cu 12 țări care folosesc sau recrutează copii-soldați, Rusia și alte câteva din țările menționate anterior fiind incluse și pe această listă.

Militarizarea copiilor în Rusia s-a intensificat puternic după declanșarea războiului din Ucraina

Numeroase fotografii și înregistrări video publicate pe rețelele de socializare sau difuzate chiar de către presa rusă de stat arată cum copiii din Rusia sunt folosiți în propaganda militară de susținere a războiului din Ucraina.

În una dintre cele mai notorii din acestea, copiii de la o creșă rusească au fost filmați în timp ce cântau, alături de angajații centrului, că sunt pregătiți să moară pentru președintele Vladimir Putin.

Săptămâna trecută Putin a promulgat o lege ce stabilește înființarea unei mișcări patriotice de tineret care să-i învețe pe copiii ruși „principii de ordin patriotic”, o nouă măsură de militarizare a tineretului din Rusia - proces început încă de dinaintea invadării Ucrainei.

Lui Putin i s-a cerut să prezideze consiliul de conducere al mișcării - un demers care, potrivit unor declarații ale parlamentarilor ruși, îi va pregăti pe tineri pentru viața în societate.

Organizația este descrisă în proiectul de lege drept o „mișcare socială și de stat a tuturor copiilor și tinerilor ruși”.

Urmărește ultimele evoluții din a 145-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.