Inclusiv jurnaliștii de la Kremlin ironizează paranoia notorie a președintelui Vladimir Putin de a nu contracta coronavirusul, publicând pe pagina lor oficială de Twitter o fotografie în care „introduc” faimoasa masă lungă de la Kremlin, absentă în timpul vizitei președintelui rus în Iran.

HotNews.roFoto: Hotnews

„La 'masa' negocierilor”, notează pe Twitter Kremlin Pool, pagina oficială a jurnaliștilor acreditați la Kremlin.

Opozanta rusă Lyubov Sobol, o aliată a disidentului Alexei Navalnîi, scrie pe pagina sa că „din cauza paranoiei, lui Putin îi este frică să se apropie de persoane care nu donează excremente”, o referință la perioadele îndelungate de carantină și testele la care sunt supuși oficialii ruși care urmează să se vadă cu liderul de la Moscova.

Ilya Filatov, cameramanul personal al lui Vladimir Putin la Kremlin, a invocat tocmai aceste perioade lungi de carantină când a demisionat după înregistrarea declarației de război citită de liderul rus pe 24 februarie.

„Drept urmare, apar asemenea fotografii comice: Putin stă ca un școlar pe un scaun undeva în distanță. A vrut să fie Ivan cel Groaznic dar a devenit Vova-paranoicul”, mai notează Sobol.

Putin s-a întâlnit marți la Teheran cu ayatollahul Ali Khamenei și președintele iranian Ebrahim Raisi în cadrul primei sale vizite în străinătate de după declanșarea invaziei din Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Ce se știe despre faimoasa masă a lui Vladimir Putin

Masa lungă de șase metri a lui Vladimir Putin, folosită pentru a păstra o distanță considerabilă față de liderii străini aflați în vizită la Kremlin în timpul pandemiei de COVID-19, a devenit subiect de meme pe internet după publicarea de imagini cu aceasta în timpul vizitei făcute la Moscova de președintele francez Emmanuel Macron pe 7 februarie.

Putin l-a ținut pe Macron la distanță așezându-l la capătul mesei lungi de 6 metri. Ulterior, a făcut același lucru și cu cancelarul german Olaf Scholz.

Cel mai recent ea a fost văzută la sfârșitul lunii aprilie în timpul vizitei făcute în capitala rusă de secretarul general al ONU Antonio Guterres, primul oficial străin important care l-a vizitat pe Putin la Kremlin după ce acesta a declanșat războiul din Ucraina.

„Am recunoscut-o imediat ce am văzut-o. Sunt mândru de asta, mă entuziasmez când văd că munca mea se află pe fundalul a ceva important. Sper să aducă noroc împotriva războiului”, le-a relatat Renato Pologna, producătorul italian al mesei, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Corriere della Sera.

El a dezvăluit că masa albă are lățimea de 2,60 de metri, este fabricată din stejar, iar blatul este unicat, fiind foarte dificil de manevrat. Masa a fost construită în urmă cu 25 de ani, iar Renato Pologna spune că a luat parte la lucrări mai ample de renovare a palatului prezidențial din Kremlin, în perioada 1995 - 1997.

Acesta estimează valoarea actuală a mesei la 100.000 de dolari.