Candidatul moderat din cursa pentru președinția Iranului, Abdolnasser Hemmati, și-a felicitat sâmbătă rivalul Ebrahim Raisi, un judecător adept al liniei conservatoare stricte, pentru câștigarea alegerilor, anunță presa iraniană, citată de Reuters, deși ministrul de interne a declarat că numărătoarea voturilor continuă.

Ebrahim Raisi, presedintele IranuluiFoto: Mohammed ABED/ AFP/ Profimedia Images

UPDATE 11.20 Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a câștigat din primul tur de scrutin, cu peste 62% din voturi. Din cele 28,6 milioane de buletine de vot numărate, el a obţinut ”peste 17.800.000 de voturi”, a declarat Jamal Orf, preşedintele Comisiei electorale naţionale.

Milioane de iranieni au votat vineri într-o cursă în care era de așteptat ca președinția să revină lui Raisi, un critic acerb al Occidentului aflat pe lista de sancțiuni a Statelor Unite.

”Sper că guvernul dumneavoastră, sub conducerea Liderului Suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, va aduce alinare și prosperitate națiunii noastre”, a spus fostul bancher central Hemmati într-o scrisoare către rivalul său electoral Raisi.

Într-un discurs televizat, președintele aflat la final de mandat, Hassan Rouhani, l-a felicitat pe ”președintele ales de popor”, fără a-i pronunța numele.

”Deoarece nu a fost anunțat oficial, voi amâna felicitările oficiale. Dar este clar cine a primit voturile”, a spus Rouhani.