Autoritățile separatiste din autoproclamata Republică Donețk acuză forțele ucrainene că au amplasat sisteme de rachete de lansare multiplă în zonele unde există locuințe și depozite de cereale și că ucrainenii distrug singuri, în mod intenționat, culturile de cereale, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) a emis marți o declarație în care detaliază ceea ce pretinde că sunt crime comise de forțele ucrainene, care vor fi investigate de Comisia de Investigații Rusă. Aceștia susțin, fără a furniza dovezi, că:

  • Unitățile forțelor armate ale Ucrainei sunt desfășurate pe teritoriile clădirilor civile, iar în clădiri rezidențiale sunt poziții de artilerie echipate cu MLRS, în timp ce evacuarea localnicilor din casele din apropiere nu sunt efectuate în mod deliberat.
  • În Kalinovka, districtul Bakhmut din RDP, neonaziștii au plasat artileria și MLRS pe teritoriul depozitului de cereale, din care trag sistematic în pozițiile Forțelor Armate Ruse, provocând riposta.
  • În regiunile Zaporojie, Nikolaev, Harkiv și Herson, militarii forțelor armate ale Ucrainei, împreună cu militanții batalioanelor naționaliste, au incendiat în mod intenționat câmpurile cu culturi de cereale folosind elicoptere și artilerie.

Rusia, Siria și Coreea de Nord sunt singurele state membre ONU care recunosc RPD ca o autoritate legitimă în Donețkul ocupat.

Șase persoane au fost ucise într-un bombardament luni la Dzerjînsk, estul Ucrainei, unde Moscova pare să intensifice operațiunile în timp ce Uniunea Europeană pregătește terenul pentru noi sancțiuni, relatează AFP. Cei șase oameni au murit după ce un obuz a căzut asupra unui bloc de apartamente din Dzerjînsk, un oraș de aproximativ 30.000 de locuitori din regiunea Donețk.

De asemenea, rușii au bombardat marți casele oamenilor din Sloviansk, iar mai multe persoane au rămas sub dărâmături, potrivit primarului orașului, scrie Kyiv Independent.

Potrivit primarului Sloviansk, Vadim Liakh, bombardamentele rusești au distrus case private în orașul din regiunea Donețk pe 19 iulie. Liakh a raportat ca sunt persoane rănite și că oameni se află încă sub dărâmături.

Urmărește ultimele evoluții din a 146-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.