Președintele rus Vladimir Putin a pus miercuri sub semnul întrebării starea unei turbine a gazoductului Nord Stream 1, reparată în Canada, alimentând incertitudinea privind viitorul livrărilor de gaze de la Moscova, care îngrijorează țările europene, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP - The Associated Press / Profimedia

Potrivit Moscovei, turbina Siemens este esențială pentru buna funcționare a Nord Stream 1, un gazoduct care alimentează Germania și Europa și care este în prezent oprit pentru lucrări de întreținere care urmează să fie finalizate joi.

Canada, unde fusese trimisă pentru reparații la o fabrică a unui grup german, a returnat turbina în Germania, dar calendarul de livrare către Rusia rămâne incert.

"Ei spun că vor trimite aceste (turbine) înapoi, cel puțin una dintre ele. Dar rămâne de văzut în ce condiții le vor trimite înapoi, care vor fi parametrii tehnici după reparație", a declarat Putin, citat de agenția de presă Tass.

"Poate că ei (operatorii gazoductului) vor trebui pur și simplu să îl dezactiveze la un moment dat, iar apoi Nord Stream 1 se va opri", a continuat el.

Aceste comentarii sunt de natură să alimenteze îngrijorările europenilor care se întreabă cu privire la viitorul livrărilor de gaze rusești.

Ei se tem că Moscova va folosi o problemă tehnică descoperită în timpul lucrărilor de întreținere ca scuză pentru a nu relua livrările prin Nord Stream 1 și, astfel, va exercita presiuni asupra lor în contextul conflictului din Ucraina.

Înainte ca Nord Stream 1 să fie oprit, Rusia a redus deja drastic livrările în ultimele săptămâni, invocând lipsa turbinelor Siemens.

Miercuri, Putin a acuzat Canada că a întârziat trimiterea turbinei reparate înapoi pe teritoriul său în speranța de a-și spori propriile vânzări de gaze către Europa.

"Motivele (Canadei) sunt legate de eforturile sale de a intra pe piața europeană, pentru că vrea să își dezvolte propria producție de gaze acolo. Asta e tot", a spus el.

Controversa legată de turbină a fost descrisă miercuri de Berlin drept un "pretext" pentru ca Rusia să oprească livrările, iar UE a acuzat Moscova că folosește gazul "ca pe o armă".

Dificultățile legate de livrările prin Nord Stream 1 vin într-un moment în care țările europene se străduiesc să își umple rezervele de gaz pentru iarnă.

În acest context, țările europene încearcă să își diversifice aprovizionarea cu gaze, apelând la SUA, Qatar, Azerbaidjan și alte țări.

Urmărește ultimele evoluții din a 147-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.