​La aproape cinci luni de la începutul ofensivei sale, Rusia și-a extins „țintele geografice” și la alte teritorii decât cele din estul Ucrainei, în timp ce Kievul cere mai multe arme de la aliații săi și noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Un băiat se plimbă într-o grădină pe lângă rămășițele unui tanc de luptă rusesc, distrus în timpul luptelor din această primăvară, în satul Velyka Dymerka, la nord-est de KievFoto: Sergei CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante evenimente de joi, ziua 148 a războiului, LIVETEXT:​

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

01:00Bulgaria nu știe ce se va întâmpla cu cei aproximativ 26.000 de ucraineni cazați după 31 august

00:37Reacţia Rusiei la ultimele sanţciuni UE: "Vor avea consecinţe devastatoare pentru economia globală"

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat joi că cea mai recentă rundă de sancțiuni pe care o impune UE este nelegitimă și va avea "consecințe devastatoare" pentru securitate și pentru unele părți ale economiei globale, transmite Reuters.

00:02Trei estonieni au fost condamnaţi la închisoare după ce au cumpărat drone pentru Rusia

Un tribunal din Estonia a condamnat trei bărbați pentru sprijinirea invaziei Rusiei în Ucraina. Bărbații au achiziționat drone pentru armata rusă, relatează Radiodifuziunea publică estonă, ERR.

23:14Banca centrală a Ucrainei a devalorizat joi moneda hrivna cu 25% faţă de dolarul american, pentru a ajuta ţara să facă faţă impactului economic în creştere al războiului cu Rusia, transmite News.ro citând Reuters.

23:12Rusia a interzis joi accesul pe teritoriul său a 39 de cetăţeni australieni care lucrează în special în serviciile de securitate şi apărare, în represalii la sancţiunile impuse de Canberra împotriva Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.

22:55 Lukaşenko: Rusia, Ucraina şi Occidentul trebuie să ajungă un acord pentru a evita "abisul războiului mondial"

22:17Jocul ipocrit al lui Putin lasă Germania și mai neliniștită /Baerbock se teme de revolte

Rusia a reluat parțial livrările de gaz prin Nord Stream 1, dar guvernul german pare neputincios. Îngrijorați, ei privesc cu teamă spre iarnă, scrie Der Tagesspiegel.

22:03Ucraina va dezvolta un sistem și un centru de informații pentru monitorizarea utilizării echipamentelor militare occidentale, relatează Euromaidan, citat de The Guardian.

Sistemul va monitoriza noile livrări de armament în funcție de status (de exemplu, gata de expediere, pe drum sau primite de forțele armate) și de clasificarea la eșantioanele de arme sovietice, a precizat publicația.

"Acest lucru va face posibilă informarea cât mai rapidă a comunității mondiale despre situația de pe front și despre utilizarea echipamentelor și armelor pe care armata ucraineană le primește de la parteneri", au anunțat autoritățile ucrainene.

21:35Ce spune un oficial ucrainean că se întâmplă acum cu centralele nucleare din țară: Zaporojie este „cel mai periculos loc din Europa” -Corespondență

Ucraina deține șase centrale nucleare funcționale, iar cea de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Aceasta centrală este, pentru moment, „cel mai periculos loc de pe continent” - susține directorul adjunct al Agenției de stat pentru managementul zonei de excludere, Maksym Shevchuk. În prezent, centrala se află sub ocupația forțelor ruse și deține o mare cantitate de combustibil nuclear, fiind un loc incompatibil cu orice activități militare - transmite corespondentul RRA, Ilie Pintea.

20:35Care este planul UE privind gazele naturale și dacă are sprijinul blocului?

În pofida incertitudinii continue privind aprovizionarea din Rusia, mai multe țări UE și-au exprimat opoziția față de propunerea blocului de reducere a consumului de gaz. Polonia și Spania s-au pronunțat împotriva planului la 24 de ore după ce a fost prezentat.

20:10VIDEO Mesajul sarcastic al lui Zelenski după ce s-a vehiculat că este în spital

19:48Un acord privind exporturile de cereale ucrainene este "posibil în următoarele zile" dacă Occidentul îndeplinește cererile Rusiei, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit AFP.

"Avem speranță pentru grâu. Sperăm să dăm vești bune în următoarele zile", a declarat Cavusoglu într-un interviu acordat televiziunii de stat TRT.

Încrederea sa părea să fie parțial susținută de sosirea la Istanbul a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, așteptat joi seara, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

19:15Un parlamentar rus ameninţă Republica Moldova. "Un al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă"

18:36Armata Rusiei va începe probabil o pauză operațională în Ucraina în următoarele săptămâni, oferind Kievului o oportunitate esențială de a riposta, a declarat joi șeful spionajului Marii Britanii, citat de The Guardian.

„Cred că sunt pe cale să rămână fără resurse. Evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai dificil să furnizeze resursă umană în următoarele câteva săptămâni. Va trebui să facă o pauză într-un fel, iar asta le va oferi ucrainenilor oportunități de a riposta”, a declarat Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații (SIS), cunoscut sub numele de MI6.

Ucraina acuză Rusia că stochează arme grele şi muniţie la centrala nucleară de la Zaporojie

17:55Rușii au publicat imagini cu un atac cu o rachetă ghidată care lovește în plin un blindat ucrainean:

17:35Ucraina acuză Rusia că stochează arme grele şi muniţie la cea mai mare centrală nucleară din Europa

17:22Lavrov a spus joi că Rusia va lua în considerarea cererea Ungaria pentru a cumpăra mai mult gaz. Guvernul ungar l-a însăcinat pe ministrul de externe să obțină încă 700 mil. metri cubi de gaz pentru Ungaria.

17:13 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov se va adresa duminică Ligii Arabe la Cairo, a anunţat joi organizaţia, vizita urmând să aibă loc după summitul de marţi între preşedinţii rus, turc şi iranian la Teheran, potrivit AFP.

În capitala egipteană, Lavrov se va întâlni cu secretarul general al Ligii, Ahmed Abul Gheit, şi cu reprezentanţii celor 22 de state membre.

La summitul de marţi de la Teheran, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, şi iranian, Ebrahim Raisi, au discutat în special despre conflictul din Siria - stat a cărui revenire în Liga Arabă îi divizează pe membrii acesteia - şi războiul din Ucraina, care face să planeze spectrul foametei asupra mai multor ţări arabe.

Zaharova: SUA ne obligă să luptăm până la ultimul ucrainean

16:57Ministrul italian de externe în exerciţiu Luigi Di Maio a susţinut joi că „nu este întâmplător" că guvernul premierului Mario Draghi a căzut tocmai din cauza partidelor care „fac cu ochiul" regimului preşedintelui rus Vladimiri Putin, relatează EFE. Draghi a fost un susţinător ferm al Kievului de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

16:26Zaharova: SUA ne obligă să luptăm până la ultimul ucrainean / Nu lasă Kievul să discute cu noi

15:39 Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, efectuează joi o vizită la Moscova. Szijjarto a fost însărcinat de către guvern să discute achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia.

15:34 Ministerul rus al Justiției a cerut lichidarea filialei ruse a Agenției Evreiești pentru Israel, a anunțat joi presa rusă.

Agenția Evreiască pentru Israel, cu sediul la Ierusalim, este cea mai mare organizație evreiască non-profit din lume și îi ajută pe evrei să emigreze în Israel. Interfax a relatat că procesul, intentat la Tribunalul districtual Basmanny din Moscova, este legat de încălcări nespecificate ale legislației ruse.

15:09 Kremlinul se grăbește să organizeze referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate pentru a-i oferi președintelui Vladimir Putin motive să le absoarbă în Rusia încă din septembrie, au declarat Bloomberg persoane familiarizate cu această strategie.

Oficialii se pregătesc să organizeze, până pe 15 septembrie, scrutinuri în zonele controlate în prezent de armata rusă și în oricare altele pe care trupele sale vor reuși să le cucerească în următoarele săptămâni, au declarat trei surse.

În condițiile în care armata se chinuie să avanseze, anexarea ar oferi Kremlinului un semn de progres aparent în ideea de a arăta rușilor că nu este dispus să discute renunțarea la teritorii în cadrul unor potențiale discuții de pace viitoare.

Pelosi i-a cerut lui Blinken să desemneze Rusia drept stat terorist

14:47 Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a avut un mesaj pentru secretarul de stat Antony Blinken: Desemnați Rusia drept stat terorist - în caz contrar, Congresul va face el acest lucru, au declarat surse Politico.

Congresul a conferit secretarului de stat puterea de a cataloga o altă țară drept stat sponsor al terorismului.

Totuși, unii membri ai Congresului spun că legislatorii ar putea adopta o lege pentru a face această desemnare fără Departamentul de Stat, făcând astfel presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin pe cont propriu.

14:31 Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii principale neschimbată la nivelul maxim al ultimilor șapte ani, de 25%, și a majorat prognoza de inflație pentru 2022 la peste 30%.

Devastată de război, economia Ucrainei a scăzut cu aproximativ 40% în ritm anual în al doilea trimestru al acestui an, a spus banca centrală.

„Scenariul de bază al previziunilor macroeconomice prevede că rata cheie de politică monetară va fi menținută la 25% cel puțin până în al doilea trimestru al anului 2024", a precizat aceasta.

14:06VIDEO VIRAL cu Vladimir Putin tușind de zeci de ori în timpul unei declarații făcute în Iran. Președintele rus a spus că a răcit, iar Kremlinul a spus că speculațiile privind starea sa de sănătate sunt doar „niște făcături”.

Nou ajutor britanic: zeci de tunuri și 1.600 de arme antitanc

14:05Consiliul Național al Televiziunii și Radiodifuziunii din Ucraina a revocat licențele a opt canale TV și a doi furnizori de televiziune ai Media Group Ucraina, deținut de cel mai bogat om al țării, Rinat Ahmetov, conform The Kyiv Independent. Sunt vizate inclusiv canalele Ukraina și Ukraina 24, printre cele mai urmărite canale din Ucraina înainte de invazia Rusiei.

13:34 Marea Britanie va trimite zeci de piese de artilerie și peste 1.600 de arme antitanc în Ucraina, în cadrul celei mai recente livrări de armament occidental pentru a contribui la consolidarea apărării sale împotriva Rusiei, a declarat joi secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

Suplimentarea vine după ce luna trecută premierul britanic Boris Johnson a promis un alt sprijin militar de 1 miliard de lire sterline pentru forțele Kievului.

12:37 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi că nu a existat niciun contact cu Statele Unite în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina.

„Administrația americană le interzice protejaților săi de la Kiev să se gândească măcar la discuții cu noi și, în mod evident, îi obligă să lupte până la ultimul ucrainean", a declarat Zakharova reporterilor.

Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că discuțiile de pace cu Ucraina nu au „niciun sens".

12:16 Ministerul rus al Apărării a publicat informarea operațională zilnică. În aceasta, se susține că forțele ruse au doborât un avion ucrainean Su-25, un elicopter Mi-8 și cinci drone.

În plus, afirmă că au fost distruse poziții de artilerie și sisteme de lansare de rachete ucrainene într-o gamă largă de locuri.

Noi estimări ale ucrainenilor privind pierderile armatei ruse

12:13 Banca centrală a Ucrainei a devalorizat joi hrivna cu 25% în raport cu dolarul american, pentru a ajuta țara să facă față impactului economic tot mai mare al războiului cu Rusia.

Banca Națională a Ucrainei a precizat într-un comunicat că a stabilit noul curs al grivnei la 36,5686 pentru un dolar, față de cursul anterior de 29,25 stabilit la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape cinci luni.

Guvernatorul Kyrylo Shevchenko, a declarat că noul nivel al cursului de schimb "va deveni ancora pentru economie și o va face mai rezistentă în momentele de incertitudine".

11:32Pierderile Rusiei în aproape cinci luni de război, conform estimărilor armatei ucrainene:

- 38.850 de militari

- 1.704 tancuri

- 3.912 blindate de luptă

- 859 sisteme și turnuri de artilerie

- 251 sisteme de rachete de artilerie cu lansare multiplă MLRS

- 113 sisteme antiaeriene

- 221 avioane

- 188 elicoptere

- 15 ambarcațiuni

- 710 drone

- 167 de rachete de croazieră interceptate

11:18Două persoane au fost ucise, iar alte 19 au fost rănite în urma unui atac lansat de forțele ruse joi dimineață în orașul Harkov, conform guvernatorului regiunii, Oleh Synehubov, citat de Reuters.El a spus că patru persoane sunt în stare gravă.

Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, neagă că a vizat în mod deliberat civili, deși atacurile sale au devastat mai multe orașe ucrainene.

Trenurile cu ajutoare germane pentru Kiev se întorc cu grâne ucrainene

11:17Oficiali din Turcia, Finlanda și Suedia se vor întâlni în luna august pentru a evalua progresele înregistrate în îndeplinirea cerințelor privind combaterea terorismului formulate de Ankara către țările nordice, a declarat ministrul turc de Externe Mevlüt Çavuşoğlu, citat de Reuters.

Haber, Çavuşoğlu a spus că întâlnirea va fi prima în cadrul unui comitet de monitorizare format în baza unui acord semnat de cele trei țări luna trecută. El a repetat că Turcia va bloca aderarea țărilor nordice dacă acestea nu își respectă promisiunile.

11:03 Trenurile cu ajutoarele Germaniei pentru Ucraina o să se întoarcă din România cu cereale ucrainene.

10:44 Discuțiile dintre Turcia, Rusia, Ucraina și ONU privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră decurg bine până în prezent, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, adăugând că speră să se ajungă la un acord.

Cavusoglu a spus că speră să poată anunța „vești bune" privind discuțiile în zilele următoare, dar a adăugat că încă mai există probleme minore care sunt discutate între părți.

10:03VIDEO Cum se vede din dronă zborul unei rachete Javelin care lovește în plin un tanc rusesc / Un alt blindat o ia la fugă imediat

09:58Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinyehubov, a postat joi dimineață un mesaj pe Telegram în care spune că „rușii lovesc Harkovul” și le cere oamenilor să rămână în adăposturi, scrie The Guardian.

09:51Poliţia de Frontieră anunţă că 12.062 de cetăţeni ucraineni au intrat miercuri în România, în creştere cu 20,5% faţă de ziua precedentă.

Începând cu 10 februarie (perioadă pre-război) și până în 20 iulie, ora 24.00, au intrat în România 1.636.179 cetăţeni ucraineni.

Armata rusă încearcă să cucerească cea mai mare centrală electrică din Ucraina

09:47 Trupele rusești probabil că vor încerca să cucerească cea mai mare centrală electrică din Ucraina, afirmă ministerul britanic al apărării

09:17 Agenție OSCE: Trupele ruse au încălcat grav dreptul umanitar în timpul invaziei / Ucraina a comis abateri mai mici, cu violențe contra soldaților ruși vinovați de jafuri

08:41 Gazul rusesc a reînceput să circule prin cea mai mare conductă dintre Rusia și Germania joi, după o întrerupere de 10 zile, a anunțat operatorul, atenuând temerile că perioada de întreținere va fi prelungită.

Reluarea ar putea dura câteva ore, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Solicitările pe gazoductul Nord Stream 1 pentru fluxuri de gaze din Rusia în Germania au fost de 29.284.591 kwh/h pentru intervalul 07:00-08:00 CET (ora României), de la zero anterior.

Fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 în punctul de conexiune OPAL și în punctele de conexiune NEL au fost în creștere, au arătat joi datele operatorului gazoductului Gascade.

Trupele Moscovei s-au împotmolit și se degradează în bătălii pentru așezări mici și neimportante - Institutul pentru Studiul Războiului

08:28 Statele Unite speră ca până în decembrie să fie introdusă o plafonare globală a prețului la petrolul rusesc, a declarat miercuri secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo.

„Urmărim ceea ce au făcut europenii", a declarat acesta la Forumul de securitate Aspen din Colorado, potrivit Reuters.

Rusia nu va exporta petrol pe piața mondială dacă prețul va fi plafonat sub costul de producție, a declarat anterior la televiziunea rusă vicepremierul Alexander Novak.

08:11 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW): Noua ofensivă rusă se va sufoca înainte de a cuceri obiective importante precum Sloviansk sau Bahmut. Trupele Moscovei s-au împotmolit și se degradează în bătălii pentru așezări mici și neimportante

Recapitularea de dimineață a informațiilor recente privind invazia rusă:

  • Forțele armate ucrainene au declarat că au ucis 111 soldați ruși în sudul și estul țării în ultima zi, în timp ce declarațiile ministrului rus de externe au arătat că obiectivele Kremlinului sunt mai mari acum.
  • Serghei Lavrov a spus miercuri că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii, declarațiile venind după ce Washingtonul a spus că a văzut semne că Moscova se pregătește să anexeze în mod oficial teritoriile pe care l-a cucerit.
  • Diplomații Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au convenit asupra unei noi serii de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, inclusiv interzicerea importului de aur din Rusia și înghețarea activelor principalului creditor al țării, Sberbank.
  • Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a făcut apel la legislatorii americani să ofere mai mult ajutor țării sale, spunând că armele ar putea contribui la asigurarea unei „mari victorii comune”.
  • Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) în Ucraina, a declarat secretarul american al apărării Lloyd Austin.
  • Bombardamentele ucrainene au avariat grav podul Antonivskyi din regiunea Herson din sudul Ucrainei, controlată de Rusia, au declarat autoritățile regionale instalate de Moscova. Trupele rusești de acolo ar putea fi lăsate fără o cale de retragere a spus Yuri Sokolevski, șeful adjunct al Consiliului Regional din Herson.
  • Un băiat de 13 ani a fost ucis și sora sa de 15 ani a fost rănită de o rachetă rusească într-o stație de autobuz din Harkov, au afirmat oficialii locali.
  • Rusia a acuzat luni Ucraina că a tras cu două drone asupra centralei nucleare din regiunea Zaporojie, parțial ocupată, dar a declarat că reactorul nu a fost avariat.
  • Uniunea Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsură de urgență, după ce Vladimir Putin a avertizat că livrările rusești trimise prin cea mai mare conductă către Europa ar putea fi reduse și mai mult și ar putea chiar să se oprească.
  • Șeful autorității germane de reglementare în domeniul energiei a spus că gazoductul Nord Stream 1 va fi reluat la o capacitate de aproximativ 30% atunci când se va încheia joi perioada de întreținere.
  • După ce s-a întâlnit cu Putin la Teheran, președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că dorește ca o schiță de acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene din Marea Neagră - blocate în prezent de forțele rusești - să fie pusă în scris în această săptămână.
  • Guvernele creditoare occidentale ale Ucrainei au îndemnat deținătorii de obligațiuni să accepte cererea Kievului de amânare cu doi ani a plății datoriilor și au declarat că vor suspenda plățile care le sunt datorate.

-----------------