Deutsche Bahn (DB) vrea să înceapă curse de trenuri de marfă pentru a transporta exporturile de cereale ucrainene către porturile germane pentru a fi încărcate pe nave, a anunțat compania feroviară națională germană, citată de Reuters.

Tren german de marfaFoto: Richair, Dreamstime.com

Cerealele vor fi aduse pe calea ferată în porturile germane, inclusiv Rostock, Hamburg și Brake, a precizat Deutsche Bahn.

Nu au fost oferite detalii privind capacitatea de care este vorba, dar sunt planificate mai multe trenuri pe săptămână, care vor prelua în mare parte cereale ucrainene din România.

DB a pus în circulație trenuri din Germania cu încărcături de ajutoare pentru Ucraina și se intenționează ca trenurile de marfă să încarce cereale pentru cursele de retur.

Exporturile agricole ucrainene au fost de aproximativ 2,5 milioane de tone în iunie, față de până la 6 milioane de tone de cereale pe lună înainte de invazia rusă.

O mare parte din exporturile actuale de cereale ale Ucrainei sunt transportate cu camioane și nave fluviale către țările vecine, inclusiv România și Polonia, pentru a fi încărcate pe nave maritime, dar ecartamentul diferit al căilor ferate ucrainene înseamnă că majoritatea trenurilor din UE nu pot fi folosite în interiorul Ucrainei.

Kievul are mare nevoie de exporturile de cereale, deoarece începe recoltarea de vară, agricultorii confruntându-se cu o lipsă de capacitate de depozitare.

Există speranțe, totuși, potrivit declarațiilor Turciei, să se ajungă foarte curând la un acord privind stabilirea unui coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exporturile ucrainene. (foto articol DreamsTime)

---------------