Rusia a reluat parțial livrările de gaz prin Nord Stream 1, dar guvernul german pare neputincios. Îngrijorați, ei privesc cu teamă spre iarnă, scrie Der Tagesspiegel.

Annalena BaerbockFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

La ce se gândesc Steinmeier și Merkel în aceste zile?

"Incertitudinea politică și reducerea de 60% de la jumătatea lunii iunie rămân, din păcate", a scris președintele Agenției Federale pentru Rețele, Klaus Müller, pe Twitter.

Probabil că este vorba de un gest de transparență, dar tweet-urile agitate ale lui Müller reflectă starea de spirit din guvernul german - și propria sa neputință când vine vorba de livrările de gaz din Rusia.

Foștii arhitecți ai politicii față de Rusia, de la Angela Merkel la Frank-Walter Steinmeier, trebuie să învețe în aceste zile că, în retrospectivă, extinderea constantă a dependenței de gaz față de Moscova va fi probabil clasificată drept o greșeală istorică.

Până în ultima clipă, Ministerul Economiei nu a fost sigur dacă președintele rus Vladimir Putin va deschide din nou robinetul de gaz.

Baerbock se teme de revolte în lipsa gazului

Pe parcursul celor zece zile fără gaz de la Nord Stream 1, îngrijorarea s-a transformat din ce în ce mai mult în panică, probabil în conformitate cu dorințele lui Putin. O dezbatere privind raționalizarea a oferit o perspectivă sumbră pentru iarnă.

În cadrul unui eveniment miercuri seară, ministrul de externe Annalena Baerbock (Verzi) a avertizat chiar asupra unor posibile "revolte populare" care ar putea lua naștere în cazul unei întreruperi permanente a gazului.

Dar suprataxarea prețurilor, care s-ar putea tripla pe termen mediu, precum și costurile considerabil mai mari ale energiei electrice, nu fac decât să sporească alarmismul guvernului federal.