Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va lua în considerare o solicitare a Ungariei de a crește achizițiile de gaze din Rusia, relatează Reuters.

Serghei LavrovFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut declaraţia în cadrul unei întâlniri cu ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto la Moscova.

Szijjarto a fost însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia, pe lângă volumele specificate în contractele pe termen lung privind cumpărarea de gaze naturale ruseşti, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE ungar, citat de MTI şi Agerpres.

Vizita ministrului ungar de Externe la Moscova intervine la o zi după ce UE a cerut miercuri statelor membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsura de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că livrările ruseşti trimise în Europa prin Nord Stream 1 ar putea fi reduse în continuare sau chiar întrerupte.

Livrările de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1 între Rusia şi Germania au fost reluate joi, după o întrerupere de zece zile, a anunţat operatorul acestei infrastructuri, calmând îngrijorările cu privire la o eventuală prelungire a perioadei de mentenanţă.

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menținut relații strânse cu Rusia de la invazia Ucrainei, opunându-se planurilor UE de a reduce dependența de importurile de petrol și gaze rusești.