Guvernul federal german a aprobat vânzarea către Ucraina a 100 de obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000, în valoare de 1,7 miliarde de euro, către Ucraina, a informat Der Spiegel, citând un purtător de cuvânt al producătorului Krauss-Maffei Wegmann (KMW), relatează Reuters și Ukrainska Pravda.

Panzerhaubitze 2000Foto: Ministerul Apărării din Olanda

KMW a început deja producția de obuziere, modelul Panzerhaubitze 2000, dar nu este încă clar când va putea fi livrat primul obuzier, potrivit Spiegel. Este de așteptat ca producția tuturor armelor autopropulsate să dureze câțiva ani.

Vicecancelarul german Robert Gabeck și-ar fi dat acordul pentru vânzarea acestora încă din 13 iulie, dar această informație a fost confirmată de KMW abia acum. Ucraina a trimis o cerere pentru achiziționarea PzH 2000 în aprilie.

Ucraina a pledat ca Occidentul să trimită artilerie mai multă și mai bună, deoarece țara rămâne fără muniții pentru arsenalul său existent din epoca sovietică, care este depășit de cel al Rusiei.

Germania și Olanda au anunțat marți că vor livra Ucrainei șase obuziere autopropulsate suplimentare.

Ministerul german de Externe a declarat că fiecare țară va furniza câte trei dintre aceste arme de artilerie, pe lângă cele 12 obuziere pe care țările le-au trimis deja Ucrainei.

"Obuzierul autopropulsat 2000 este una dintre cele mai avansate piese de artilerie din lume", a adăugat ministerul.

Ce este sistemul de artilerie Panzerhaubitze

Panzerhaubitze 2000 este un obuzier autopropulsat fabricat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Dispozitivele destinate Ucrainei provin din inventarele armatei germane, Bundeswehr, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht la începutul lunii mai.

Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar va include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.